Guláš z tlačenky: Možno to znie zvláštne, ale chuť výsledného pokrmu vás prekvapí

Guláš
Guláš Foto: www.shutterstock.com

Máte radi voňavý guláš, no často vám chýba dostatok času na jeho dlhé a zdĺhavé varenie? Vyskúšajte jeho rýchlejšiu verziu a pripravte ho z tlačenky. Možno sa to na prvé počutie zdá nezvyčajné, ale práve tlačenka dokáže skrátiť dobu prípravy a pritom dodať gulášu výnimočnú chuť.

Prečo práve tlačenka?

Tlačenka je mäsová delikatesa vytvorená z vareného a duseného bravčového mäsa, ochutená koreninami a zaliata do huspeniny. Vďaka tomu je už tepelne upravená, čo znamená, že ju netreba dlho variť ani dusiť. Dobre zvolená tlačenka gulášu pridáva príjemne údenú a mierne pikantnú príchuť, ktorú pri bežnom guláši z čerstvého mäsa nedosiahnete. Aj preto sa stala jednou z obľúbených ingrediencií v modernej kuchyni, kde sa hľadajú spôsoby, ako tradičné recepty obohatiť a zrýchliť ich prípravu.

Ak patríte k milovníkom plnohodnotných chutí, určite vás poteší, že guláš z tlačenky zvládne aj začiatočník v kuchyni. Najlepšie na tom je, že vám jeho príprava zaberie len niekoľko minút. Stačí dodržať základné zásady pri restovaní cibule, pridať správne koreniny a môžete si pokojne vychutnávať lahodný pokrm, ktorý nevyžaduje žiadne dlhé a náročné varenie.

Rôzne podoby guláša

Tradičný guláš pochádza z východnej Európy a už celé stáročia si nachádza cestu do mnohých kuchýň po celom svete. Pôvodne bol pripravovaný z hovädzieho mäsa, cibule, papriky a ďalšieho korenia, no časom vznikli množstvá verzií. Mäso sa dá nahradiť rôznymi ingredienciami – uzeninami, fazuľou, zemiakmi či dokonca rybami. V posledných rokoch sa do popredia dostáva aj guláš z tlačenky, ktorý spája rýchlosť prípravy s príjemnou údenou príchuťou.

Ak vás zaujíma praktický postup pri príprave tohto netradičného jedla, pozrite si aj inšpiratívne video na YouTube na kanáli „Vychytávky Ládi Hrušky“ (názov videa nájdete podľa kľúčových slov „guláš z tlačenky“). Uvidíte, že príprava je skutočne jednoduchá a rýchla.

Postup prípravy guláša z tlačenky

  1. Restovanie cibule
    Na menšej panvici alebo v hrnci si zohrejte trošku masti (prípadne oleja) a pridajte jednu väčšiu, nadrobno nakrájanú cibuľu. Restujte ju, kým nezískate jemne zlatistú farbu. Práve táto základná fáza ovplyvní výslednú chuť guláša, preto restujte cibuľu trpezlivo a na miernom ohni.

  2. Pridanie tlačenky a korenín
    Do orestovanej cibule vsypte približne 200 g nadrobno pokrájanej tlačenky. Následne pridajte jednu polievkovú lyžicu mletej sladkej červenej papriky a všetko dôkladne premiešajte. Nechajte zmes restovať na miernom stupni ešte 1 až 2 minúty, aby sa chute prepojili a paprika sa jemne zavoňala.

  3. Podliatie a dusenie
    Zľahka podlejte obsah hrnca vodou alebo vývarom tak, aby sa zmes nepripálila. Stačí len trochu tekutiny, nebude to taký „vodnatý“ guláš ako pri klasickom recepte z čerstvého mäsa. Tlačenka je už predvarená, takže stačí asi 5 minút, aby sa všetko príjemne rozvoňalo a spojilo.

  4. Zahustenie a dochutenie
    Ku koncu varenia môžete guláš zaprášiť múkou podľa potreby, aby ste dosiahli požadovanú hustotu. Potom ho okoreňte soľou, čiernym korením, pridajte majorán a roztlačený cesnak. Ak preferujete jemnejšiu chuť, možno pridať aj menšie množstvo sladkej smotany.

Tipy na servírovanie

  • Hlavný chod: Tlačenkový guláš podávajte s čerstvým chlebom, posypte ho kolieskami čerstvej červenej cibule a dozdobte nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Vďaka tomu bude jedlo pôsobiť na tanieri ešte lákavejšie.
  • Zaujímavá príloha: Netradičný guláš z tlačenky môžete využiť aj ako prílohu k rôznym mäsám – napríklad k pečenému alebo grilovanému bravčovému, ku kuracím stehnám či k špekáčikom na opekačke. Pohrajte sa s kombináciami a odmenou vám bude výrazná chuť, ktorú v bežnom guláši len tak nenájdete.

Prečo si tento recept zamilujete?

  • Rýchlosť: Nemusíte tráviť hodiny pri sporáku, čakať, kým mäso zmäkne. Tlačenka je už tepelne spracovaná, takže príprava sa skráti na minimum.
  • Výrazná chuť: Údená príchuť tlačenky dodá gulášu charakteristický šmrnc, ktorý ocenia všetci milovníci výraznejšieho koreneného jedla.
  • Jednoduchosť prípravy: Dokonca aj začiatočník v kuchyni dokáže tento recept zvládnuť bez stresu. Postup je priamočiary a zvládnete ho aj v obmedzených podmienkach – napríklad na chate.
  • Variabilita: Môžete si zvoliť rôzne typy tlačenky (bôčiková, bravčová, hrubozrnná), pridať obľúbené korenie navyše alebo experimentovať s rôznymi druhmi príloh. Fantázii sa medze nekladú.

Guláš z tlačenky je skvelou možnosťou pre každého, kto hľadá rýchlu, no pritom originálnu alternatívu k tradičnému gulášu. Ak ho ochutnáte raz, možno si ho už budete pripravovať častejšie, či už ako samostatný obed, rýchlu večeru, alebo dokonca ako nevšedný doplnok k iným jedlám. Zachováva si všetky typické chute guláša, no zároveň doň prináša jedinečnú údenú vôňu a textúru. Doprajte si tento zaujímavý kulinársky zážitok a presvedčte sa, že aj klasiku možno s minimálnym úsilím pretvoriť na neobyčajnú delikatesu. Bon appétit!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať