Grilované jahody. Skvelý letný dezert, ktorý vám pripomenie detstvo pri táboráku

girlované jedlo
girlované jedlo Foto: www.shutterstock.com

Jahody a gril? Ak vám táto kombinácia na prvé počutie pripadá trochu nezvyčajná, vedzte, že nejde o žiadnu extravagantnú novinku moderných kuchárov. Spojenie sladkého ovocia s otvoreným ohňom je totiž dobre známe už celé generácie. Vôňa žeravých uhlíkov, sladkastá šťavnatosť jahôd a jemná karamelová kôrka robia z obyčajného ovocia výnimočný dezert, ktorý nielen chutí výborne, ale navyše krásne vyzerá na tanieri.

Jahody patria medzi typické letné ovocie. Sú plné slnka, sviežosti a sladkých spomienok na bezstarostné prázdniny strávené u babičky či na výletoch k jazeru. Stačí jediný pohľad či vôňa, a v mysli sa vybavia večery pri táboráku, opekanie špekáčikov a sladké dezerty, ktoré sme mali tak radi v detstve. A keď sa toto obľúbené ovocie namiesto tradičného podávania hodí na rozpálený gril, vznikne niečo úplne nové, a pritom príjemne nostalgické.

Grilované jahody vás prekvapia jednoduchosťou a pritom skvelou chuťou. Skrývajú v sebe všetko, čo robí letný večer perfektným – dymovú vôňu ohňa, sladký karamelový nádych, prirodzenú šťavnatosť a trochu nostalgie, ktorá poteší dušu i chuťové poháriky.

Rýchla a jednoduchá príprava, ktorá zvládne každý

Výhodou grilovaných jahôd je, že ich príprava je naozaj nenáročná a rýchla. Stačí ich jemne potrieť rozpusteným maslom, pridať trochu javorového sirupu, alebo ich jednoducho posypať trstinovým cukrom. Takto pripravené jahody položte na poriadne rozpálený gril. Každú stranu opekajte len asi dve až tri minúty, kým jahody nezmäknú, nezačnú púšťať svoju voňavú šťavu a na povrchu sa nevytvorí jemná karamelová vrstva.

Ak ich grilujete správne, získate dezert, ktorý bude zvonka jemne opečený a vo vnútri príjemne mäkký a šťavnatý. Presne taký, ktorý vás po prvom súste okamžite presvedčí, že toto rozhodne nebola posledná grilovaná jahoda, ktorú ste ochutnali.

Vyskúšajte jahody s balzamikom či čerstvou mätou

Ak máte radi experimentovanie v kuchyni, určite vyskúšajte grilované jahody dochutiť netradične – balzamikovým octom alebo balzamikovou redukciou. Možno sa vám to spočiatku zdá ako odvážny nápad, ale v gastronomickom svete je táto kombinácia dobre známa a obľúbená. Jemne kyslá chuť balzamika totiž výborne kontrastuje so sladkosťou jahôd a dáva dezertu sofistikovanejší, „dospelácky“ nádych.

A čo tak trochu citrusovej sviežosti? Niektoré recepty odporúčajú pridať aj kvapku citrónovej či pomarančovej šťavy, prípadne jemne nasekané lístky čerstvej mäty, ktoré krásne osviežia a zvýraznia chuť dezertu. Fantázii sa skrátka medze nekladú, a tak si jahody môžete pripraviť vždy trochu inak.

Jahody sú zdravé aj na grile

Okrem toho, že grilované jahody chutia výborne, sú aj zdravou voľbou. Podľa dietologičky Bailey Flory sú jahody ideálnym ovocím pre každého, kto hľadá chutnú, ale ľahkú pochúťku. „Jahody sú plné vitamínov, vlákniny a antioxidantov, pritom však obsahujú len minimum kalórií a prirodzene menej cukru než mnoho iných druhov ovocia,“ vysvetľuje dietologička.

Praktické tipy na grilovanie jahôd

Jahody môžete grilovať celé, čo je najpraktickejšie. Ak máte radšej estetické servírovanie, vyskúšajte ich napichnúť na drevené špajdle ako špízy. Budú sa ľahšie otáčať, lepšie držať tvar a navyše na tanieri pôsobia veľmi elegantne. Ak chcete prípravu ešte zjednodušiť, môžete jahody položiť na grilovací tácku alebo alobal – ovocie sa tak neprilepí na rošt a ani vám nepopadá do žeravých uhlíkov.

Servírovanie pre ešte väčšiu chuťovú rozmanitosť

Horúce grilované jahody najlepšie chutia teplé, priamo z grilu, doplnené o lyžicu studenej zakysanej smotany, jemného mascarpone alebo kvalitnej vanilkovej zmrzliny. Zaujímavou možnosťou je aj ich podávanie s medom alebo posypané nadrobenými maslovými sušienkami, ktoré dodajú dezertu príjemnú chrumkavú textúru.

Jednoduchosť, ktorá očarí každého

Grilované jahody majú v sebe čosi mimoriadne. Spojenie teplého, sladkého ovocia s dymovou arómou ohňa vytvára neodolateľnú harmóniu chutí. Táto nenáročná dobrota nevyžaduje drahé suroviny, komplikované postupy ani veľké skúsenosti v kuchyni – stačí vám iba miska jahôd, rozpálený gril a chuť zastaviť sa a vychutnať si moment pokoja.

Grilované jahody možno na prvý pohľad nevyzerajú ako dezert, ktorý by dokázal zaujať. No práve v ich jednoduchosti spočíva ich pravá sila. Výborne sa hodia ako záver k večeri po grilovanom mäse, ale pokojne zvládnu byť aj hlavným sladkým chodom večera. Sú rýchle, chutné a voňajú presne ako dokonalý letný večer – ovocím, grilom a radosťou. A práve preto sa k nim ľudia radi vracajú. Pre tú známu chuť, ktorá nám vždy pripomenie detstvo pri táboráku.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať