Utopenci patria medzi klasické jedlá českej aj slovenskej kuchyne. Ide o nakladané špekáčiky v kyslom náleve s cibuľou, ktoré získavajú svoju nezameniteľnú chuť až po niekoľkých dňoch odležania. Hoci ide o jednoduchý recept, práve správna príprava nálevu a trpezlivosť rozhodujú o tom, či sa z obyčajnej pochúťky stane delikatesa.
Základom sú kvalitné špekáčiky a domáci nálev
Na pravých utopencov budete potrebovať poctivé špekáčiky, ktoré majú vyšší podiel mäsa a menší podiel múky či sóje. Dôležitý je aj nálev – zmes vody, octu, cukru, soli a korenín (horčičné semienko, bobkový list, nové korenie, čierne korenie).
Tento nálev je veľmi podobný tomu, ktorý sa používa na nakladané uhorky, a práve preto sa niektorí domáci majstri rozhodujú využiť zvyšný uhorkový nálev.
Dá sa použiť nálev z uhoriek? Áno, ale s rozumom
Ak vám po zjedení poslednej uhorky v pohári zostane ešte dostatok nálevu, nevyhadzujte ho hneď. Tento lák už obsahuje ocot, cukor a koreniny, ktoré mu dávajú kyslú a korenistú chuť. Dá sa teda použiť ako základ pre nový nálev na utopencov – ale iba po prevarení.
Prevarením nálev sterilizujete a zároveň obnovíte jeho chuť. Môžete pridať trochu čerstvého octu, vody a podľa chuti aj nové korenie, horčičné semienka alebo bobkový list. Takto získa tekutina sviežosť a bezpečne ju môžete použiť na nové nakladanie.
Ako pripraviť poctivých utopencov krok za krokom
- Príprava surovín: Špekáčiky ošúpte a nakrájajte – buď pozdĺžne na polovice, alebo na hrubšie kolieska. Cibuľu nakrájajte na tenké kolieska.
- Sterilizácia pohárov:
Poháre dôkladne umyte a vypláchnite horúcou vodou, prípadne ich sterilizujte krátkym ohrevom v mikrovlnke alebo v rúre. Tak zabránite tvorbe plesní. - Vrstvenie:
Do pohára ukladajte striedavo cibuľu a špekáčiky. Môžete pridať aj kúsky červenej papriky, cesnaku alebo feferónku pre pikantnejšiu chuť. - Zaliatie nálevom:
Poháre zalejte prevareným (a už vychladnutým) nálevom tak, aby boli všetky kúsky úplne ponorené. - Zrenie:
Poháre uzavrite a nechajte ich odstáť aspoň 5 až 7 dní v chladničke alebo na chladnom mieste. Počas tejto doby sa chute krásne prepoja.
Malé tipy pre ešte lepší výsledok
- Ak chcete výraznejšiu chuť, pridajte trochu nakrájaného chrenu alebo pár guličiek čierneho korenia.
- Nepoužívajte nálev, ktorý je zakalený, zapácha alebo má usadeniny – to znamená, že už nie je vhodný na ďalšie použitie.
- Ak máte pochybnosti o stave uhorkového nálevu, je vždy bezpečnejšie pripraviť si čerstvý.
Recyklovanie zvyšného nálevu z uhoriek môže byť praktické a ekologické, ak sa robí správne a bezpečne. Dôležité je nálev prevariť a prípadne dochutiť. Poctiví utopenci z kvalitných špekáčikov, cibule a dobre vyváženého nálevu tak získajú svoju typickú pikantnú chuť a vôňu, ktorá z nich robí neodmysliteľnú súčasť domácej kuchyne i letných posedení pri pive.