Chcete, aby bol rok 2025 plný šťastia, peňazí a lásky? Vraj sa k tomu dá prejesť! Nový rok je ideálny čas na šošovicové jedlo, ktoré symbolizuje bohatstvo. Na konci článku nájdete jeden originálny recept. Ak chcete vyskúšať aj tradície z iných kútov sveta, pokračujte v čítaní. Možno vás inšpirujú!
Drobná šošovica svojím tvarom pripomína mince a peňazí nie je nikdy dosť. Práve preto sa na Slovensku tradične podáva na Nový rok. Čo ak na tom predsa len niečo je? Okrem toho je šošovica bohatá na živiny a prospešná pre zdravie.
Ďalším pravidlom je vyhnúť sa jedlám, ktoré by mohli „ujsť“ alebo „odletieť“. Napríklad hydina alebo ryby by mohli symbolicky odniesť šťastie. Preto sa odporúča konzumovať jedlá, ktoré sú stabilné a ostanú na mieste – ako šošovica, hrach, fazuľa či krúpy. Pripravte si napríklad tzv. „milionovú polievku“, ktorá je nielen lacná a sýta, ale aj rýchla na prípravu.
A čo takto netradičná šošovica s lilkom a paradajkami?
Vepřové? Možno, ale…
Vepřové mäso je vždy predmetom diskusií. Prasiatko prináša šťastie, ale má nohy, a tak by šťastie mohlo ujsť. V niektorých krajinách, ako je Maďarsko či Rakúsko, je vepřové na Nový rok tradičnou pochútikou. Maďari aj Taliani však okrem vepřového zaradzujú na stôl aj šošovicu.
Inšpirácie zo sveta
- Turci preferujú granátové jablko, ktoré je plné zrniečok pripomínajúcich mince. Španieli zas zjedia 12 bobuliek hrozna presne o polnoci, pri odbíjaní posledných sekúnd starého roka. V Holandsku sa pečiú oliebollen – sladké koblížky posypané cukrom.
- V Grécku sa do koláča zvaného vasilopita zapéka minca. Šťastie praje tomu, kto ju nájde. Francúzsky Galette des Rois obsahuje figúrku kráľa. Ak ju nájdete, stávate sa kráľom osláv. Pozor, aby ste si nepoškodili zuby!
- Severné krajiny a prímorské oblasti, ako Nemecko či Poľsko, konzumujú na Nový rok sledě. Vería, že si šťastie poistia ich šupinami.
- Ak vás láka východná kultúira, vyskúšajte japonské soba rezance. Symbolizujú dlhý a zdravý život. Ich pohánková chuť je nielen lahodná, ale aj prospešná pre cievy.
Netradičná novoročná šošovica
Suroviny:
- 500 g mrkvy, zeleru a petržle
- 1-2 cibule
- 2 strúkŕy cesnaku
- Olej
- 400 g zelenej šošovice
- Zeleninový vývar
- Balzamikový ocot
- Kôra z pomaranča a citróna
- Čerstvá mäta
Postup: Korovú zeleninu nakrájajte na drobné kocky, rovnako aj cibuľu a cesnak. Všetko spoločne orestujte na oleji. Pridajte dobre premytú šošovicu a zalejte zeleninovým vývarom. Varíte priblížne 15 minút, kým šošovica zľa. Časť zmesi rozmixujte a vráťte do hrnca, aby ste dosiahli krémovú konzistenciu. Dochuťte balzamikovým octom, kôrou z citrusov a na záver ozdobte čerstvou mätou.
Nech je rok 2024 pre vás plný šťastia, zdravia a pohody. Ako sa hovorí, ako na Nový rok, tak po celý rok!