Fazuľový guľáš je lahodný a výdatný pokrm, ktorý si zamilujú všetci priaznivci strukovín a údenín. Tí, ktorí ho ešte neochutnali, by si ho mali určite zaradiť do svojho jedálnička. Okrem toho, že skvele zasýti a zahreje, prináša aj širokú škálu zdravotných prínosov. Tento pokrm si jednoducho pripravíte aj doma a vďaka nášmu podrobnému receptu si ho obľúbite.
Tento klasický guľáš je výborným spojením chuti a zdraviu prospešných látok. Základnou surovinou sú fazuľa, ktorá je bohatým zdrojom vlákniny. Vláknina napomáha lepšiemu tráveniu, podporuje detoxikáciu organizmu a znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.
Guľáš je bohatý na draslík, ktorý je kľúcový pre udržiavanie rovnováhy elektrolytov v tele, ako aj pre správne fungovanie nervov a svalov. Navyše obsahuje vápnik, horčík a kyselinu listovú, ktoré sú dôležité pre zdravie kostí, prevenciu anémie a podporu zdravého srdcovocievneho systému.
Rajčiny, ktoré sú súčasťou tohto receptu, sú bohaté na lykopén – silný antioxidant, ktorý cháni bunky pred oxidačným stresom a zápalom. Lykopén taktiež pomáha znižovať riziko vzniku nádorov, najmä rakoviny prostaty a hrubého čreva.
Ako pripraviť dokonalý fazuľový guľáš?
- Predpríprava fazule: Fazuľu namočte do vody na celú noc. Tým sa zlepší ich stráviteľnosť a skráti sa dĺžka varenia.
- Použite kvalitné suroviny: Vyberte si čerstvé rajčiny alebo poctivý rajčinový pretlak bez prídavku cukru a konzervantov.
- Dochutenie: Guľáš dochuťte bylinkami a koreninami, ako sú bobkový list, majoránka a čerstvý cesnak.
Ingrediencie:
- 400 g veľkých bielych fazulí alebo iného druhu podľa chuti
- 200 g kvalitnej slaniny
- 400 g bielej klobásy alebo inej údeniny
- 2 väčšie cibule
- 4 strúky cesnaku
- 1 pohár suchého bieleho vína
- 2 šálky rajčinového pretlaku
- 1 polievková lyžica medu
- niekoľko guľôčok nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 čl majoránky
- soľ podľa chuti
Postup:
- Príprava fazule: Prepláchnite fazule, namočte ich cez noc. Na druhý deň vodu sceďte, zalejte čerstvou, pridajte korenie, bobkový list a soľ. Varte do zmäknutia.
- Príprava mäsovej zmesi: Slaninu nakrájajte na kocky, opečte na panvici, pridajte nakrájanú cibuľu a klobásu. Pridajte pretlačený cesnak a podlejte vínom.
- Spojenie chutí: Masovú zmes primiešajte k fazuliam, pridajte pretlak, med a majoránku.
- Podávanie: Podávajte s chrumkavým chlebom. Guľáš chutí najlepšie po odležaní, preto ho môžete uchovať aj na ďalší deň.