Falošný tatarák zo zemiakov. Zdravšia a prekvapivo chutná alternatíva klasiky

tatarák
tatarák Foto: depositphotos.com

Tatarák je tradičné jedlo pripravené zo surového hovädzieho mäsa, ktoré sa konzumuje najčastejšie s cibuľou, vajíčkom, horčicou a koreninami. Aj keď ide o obľúbenú delikatesu, jeho konzumácia nie je bez rizík. Preto vznikajú rôzne alternatívy, ktoré napodobňujú chuť či štruktúru originálu, no používajú bezpečnejšie suroviny – napríklad zemiaky.

Riziká klasického hovädzieho tataráku

Surové hovädzie mäso môže obsahovať choroboplodné zárodky, ako sú Salmonella spp., Escherichia coli alebo Listeria monocytogenes. Tieto baktérie sa ničia len tepelnou úpravou, preto môže byť konzumácia surového mäsa zdravotne riziková.
Z týchto dôvodov by hovädzí tatarák nemali jesť:

  • tehotné ženy
  • malé deti
  • starší ľudia
  • osoby s oslabenou imunitou

Okrem toho odborníci na výživu dlhodobo upozorňujú, že častá konzumácia červeného a spracovaného mäsa zvyšuje riziko niektorých civilizačných ochorení, napríklad rakoviny hrubého čreva alebo srdcovo-cievnych ochorení.

Alternatíva bez mäsa: tatarák zo zemiakov

Zemiaky sú bežnou a výživnou potravinou, ktorá sa dá použiť aj ako základ pre rôzne bezmäsité pokrmy. V tomto prípade môžu poslúžiť ako náhrada mäsa v recepte na tatarák. Takéto jedlo nepredstavuje žiadne mikrobiologické riziko a je vhodné aj pre vegetariánov alebo ľudí, ktorí sa vyhýbajú surovému mäsu.

Tento recept síce chuťovo nenahrádza originál, ale ide o zaujímavú alternatívu, ktorá kombinuje bežné koreniny typické pre tatarák so štruktúrou varených zemiakov.

Recept na zemiakový tatarák

Suroviny:

  • 5 stredne veľkých zemiakov
  • 1 väčšia cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 a ½ lyžičky plnotučnej horčice
  • 5 lyžíc kečupu
  • 1 a ½ lyžice mletej sladkej papriky
  • 2 lyžičky worcestrovej omáčky
  • soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
  • 1 lyžica rastlinného oleja

Postup:

  1. Zemiaky uvarte v šupke, nechajte ich vychladnúť a následne ošúpte.
  2. Cibuľu nakrájajte nadrobno, cesnak rozdrvte so štipkou soli.
  3. Vychladnuté zemiaky nastrúhajte najemno a premiešajte s ostatnými prísadami.
  4. Zmes dôkladne spojte, podľa chuti dochuťte korením a malým množstvom oleja.

Jedlo podávajte napríklad s opečeným pečivom.

Výživové vlastnosti zemiakov

Zemiaky obsahujú predovšetkým zložité sacharidy, vitamín C, vitamíny skupiny B a minerály ako draslík, horčík a železo. Sú prirodzene bez cholesterolu a majú nízky obsah tuku.
Ak sa varia v šupke, zachovávajú si viac živín, pretože šupka chráni hľuzu pred stratou vitamínov. Ešte šetrnejšou metódou je varenie v pare, pri ktorom sa väčšina vitamínov nevyplaví do vody.

Zemiaky sú vhodné aj pri redukčných diétach – majú relatívne nízku kalorickú hodnotu, zasýtia a podporujú zdravé trávenie vďaka obsahu vlákniny (hlavne ak sa konzumujú chladené, keď sa v nich vytvára tzv. rezistentný škrob).

Zemiakový tatarák je jednoduché jedlo, ktoré ponúka zaujímavú alternatívu k tradičnému hovädziemu tataráku. Je bezpečné, cenovo dostupné a výživné. Aj keď chuťovo originál nenahradí, predstavuje vhodnú možnosť pre ľudí, ktorí chcú obmedziť konzumáciu mäsa alebo sa vyhnúť rizikám spojeným so surovými potravinami.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať