Exotická zelenina v našich záhradách. Farebný trend, ktorý prináša chuť aj dobrodružstvo

Topinambur
Topinambur Foto: www.shutterstock.com

Kto si dnes odnáša z vlastnej záhrady košík čerstvej zeleniny, ten vie, že jej chuť sa nedá porovnať s tou zo supermarketu. Niektorí pestovatelia však už nejdú len po klasike – kapusta, mrkva a rajčiny im nestačia. Čoraz viac Slovákov objavuje čaro exotických druhov zeleniny, ktoré vnesú do záhrady farby, nové chute a poriadnu dávku záhradkárskeho dobrodružstva.

Odvážni pestovatelia hľadajú nové výzvy

Každý rok sa na pultoch obchodov s osivom objavujú nové odrody – niekedy ide len o vylepšené klasiky, inokedy o druhy, ktoré by sme ešte pred pár rokmi považovali za raritu. Ružové či žlté paradajky dnes pozná každý, ale čo tak biele, zelenožlté alebo fialové? Aj menej známe rastliny si nachádzajú svojich priaznivcov – len treba rátať s tým, že nie všetky sa zmestia do kvetináča na balkón.

Niektoré dorastajú do veľkých rozmerov a potrebujú dostatok miesta, slnka aj trpezlivosti. Ale práve to je na pestovaní krásne – skúšať, pozorovať a objavovať, čo všetko príroda dokáže.

Skúsenosť prichádza s pokusmi

Ak sa do exotických plodín púšťate prvýkrát, začnite skromne. Vysádzajte po pár kusoch, sledujte, ako reagujú na naše počasie, a nenechajte sa odradiť prvým neúspechom. Každý rok je iný – niekedy praje slnku, inokedy dažďu. To, čo sa nepodarí dnes, môže v ďalšej sezóne prekvapiť hojnou úrodou.

Prečo má zmysel siahnuť po exotike

Mnohí si ešte pamätajú, ako sa kedysi na Slovensku objavil mangold – listová zelenina, ktorá mala byť alternatívou špenátu. Dnes je bežnou súčasťou záhrad, pretože rastie rýchlo, znáša chlad a dá sa zberať aj v zime.

Podobný príbeh má aj topinambur, vzdialený príbuzný slnečnice. Dlhé roky sa pestoval len ako okrasná rastlina, no pod zemou ukrýva jedlé hľuzy plné inulínu, zdravej látky vhodnej pre diabetikov.

Pestovanie nových druhov priťahuje ľudí, ktorí radi experimentujú, ale aj tých, čo hľadajú zdravšie alternatívy či druhy odolné voči horšej pôde alebo tieňu. Niektoré listové rastliny majú výraznú chuť, ktorá sa výborne hodí do ázijských jedál – napríklad pak choi alebo mizuna.

Ďalším dôvodom, prečo skúsiť exotiku, je kvalita. Zelenina z obchodu prejde dlhú cestu, kým sa dostane na pult, a stratí časť chuti aj výživy. Domáce pestovanie znamená čerstvosť, ekologickú ohľaduplnosť a istotu, že viete, čím ste rastliny prihnojili.

Od batátov až po arašidy

Mnohé exotické druhy sa dokážu prispôsobiť našim podmienkam. Niektoré zvládnu vonkajší záhon, iné potrebujú skleník alebo fóliovník.

Sladké zemiaky – batáty

Batáty s ružovou alebo fialovou šupkou sú nielen chutné, ale aj krásne. Dajú sa využiť v polievkach, omáčkach či koláčoch. V teplých oblastiach ich môžete pestovať priamo vonku, inde im doprajte fóliovník. Pozor – aj slabý mráz ich zničí.

Topinambur

Je nenáročný a odolný. Dorastá do výšky dvoch metrov, dáva bohatú úrodu hľúz a vydrží aj zimné mrazy. Okrem toho zlepšuje pôdu a pôsobí dekoratívne.

Arašidy

Znejú ako exotika, ale v teplejších oblastiach Slovenska ich možno vypestovať. Potrebujú veľa tepla, slnka a priepustnú pôdu. Vo vyšších nadmorských výškach sa im darí v skleníku.

Kapara a artičoka

Ak máte slnečnú, chránenú záhradu, skúste kaparu tŕnistú – rastlinu, z ktorej pochádzajú obľúbené kapary. A artičoka? Tá sa pestovala už v renesancii, no znovu si získava popularitu ako ozdoba aj pochúťka.

Zabudnuté druhy, ktoré stoja za návrat

Špargľa, kedysi bežná plodina, sa opäť vracia do záhrad. V minulosti patrilo územie dnešného Slovenska k významným producentom. Dnes si ju môžete dopestovať aj vy – darí sa jej v humóznej pôde na slnku.

Ďalším „pokladom“ je čierny koreň – starý druh, ktorý sa u nás pestoval už pred 500 rokmi. Je výživný, chutný a odolný. Takisto artičoky či endívia patria medzi rastliny, ktoré si zaslúžia druhú šancu.

Semená, hľuzy alebo priesady?

Vďaka otepľovaniu sa teplomilným druhom u nás darí lepšie ako kedysi. Batáty či topinambury môžete pestovať z hľúz alebo sadeníc.

Hľuzy zo supermarketu však často nevyklíčia – sú chemicky ošetrené. Ak chcete mať istotu úspechu, kúpte sadbové hľuzy od pestovateľa.

Arašidy aj lagenária (kalabasa) sú dostupné ako semená, ale aj ako malé priesady. Rovnaké platí pre ačokču, čierny koreň, sóju, artičok.

Koľko stojí pestovanie exotiky?

Exotika nemusí byť drahá. Balíček semien kúpite už za približne dve eurá, sadbové hľuzy topinamburu za tri až štyri eurá. Batáty bývajú o niečo drahšie, okolo päť eur za tri kusy. Hotové priesady stoja približne šesť až sedem eur.

Náklady sú teda porovnateľné s bežnou zeleninou – a odmenou je niečo, čo v bežnom obchode len tak nekúpite.

Praktické rady pre pestovateľov

  • Zistite si o druhu všetko podstatné. Rozdiely v mrazuvzdornosti sú veľké – kým topinambur zimu zvládne, batáty ju neprežijú.
  • Nebojte sa krásnych rastlín. Mnohé exotické druhy sú aj dekoratívne – fazuľa šarlátová či ačokča ozdobia plot aj altánok.
  • Farby hrajú prím. Exotické druhy sú ako maľované – batáty môžu mať oranžovú, ružovú, fialovú či dokonca žltú dužinu.
  • Skúste aj melóny. Vodové a cukrové melóny sa vďaka novým odrodám pestujú už aj v chladnejších oblastiach Slovenska.

Pestovanie exotickej zeleniny nie je len o úrode – je to radosť z objavovania, z chuti, farieb a experimentov. Každá nová rastlina je malým dobrodružstvom a pripomienkou, že príroda má stále čo ponúknuť. A keď sa vám raz podarí vypestovať vlastné batáty či arašidy, zistíte, že záhrada nie je len o práci – ale o čistej radosti z výsledku.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať