Dedo už viac nedokázal sledovať moje trápenie pri lúpaní orechov. Ukázal mi jednoduchý trik, a za štvrť hodiny sme mali plné vedro krásne vylúpaných orechov.

trápenie pri lúpaní orechov
trápenie pri lúpaní orechov Foto: www.depositphotos.com

Lúpanie vlašských orechov môže byť vyčerpávajúce, hlavne keď ide o väčšie množstvo. Ak máte len pár orechov, nejde o nič zložité, no pri plnom koši sa môže táto práca rýchlo zmeniť na časovo náročnú úlohu, pričom odlomené škrupiny bývajú rozhádzané všade naokolo.

Trik s horúcou vodou

Existuje však šikovná finta, ktorá vám ušetrí námahu aj nervy. Tajomstvo spočíva v horúcej vode. Orechy pred lúpaním zalejte vriacou vodou, prikryte ich a nechajte asi 15 minút postáť. Po tomto čase vodu zlejte a orechy opláchnite studenou vodou.

V tomto momente sú orechy pripravené na jednoduché lúpanie – škrupiny poddajne povolia a vďaka tomu, že sú nasiaknuté vodou, kúsky škrupín nelietajú po miestnosti. Ako bonus zostanú jadrá v celku, čo sa hodí na pečenie a zdobenie. Keďže škrupiny nie je nutné rozbíjať silou, chránite tak aj integritu jadier.

Alternatívne riešenie je krátke varenie. Orechy nasypte do hrnca, zalejte vodou a povarte približne 5 minút, aby vnútro príliš nezmäklo. Po krátkom povarení ich zlejte a opláchnite studenou vodou, vďaka čomu sa škrupiny dajú ľahko odstrániť už len jemným tlakom prstov.

Lúpanie bez luskáčika

Ak nemáte luskáčik alebo vám nevyhovuje metóda s vodou, orechy môžete rozložiť na dno pevnej papierovej krabice, prekryť ich starou utierkou a jemne ich pobúchať kladivom. Nepreháňajte to so silou, aby ste nepoškodili jadrá, a utierka zároveň udrží všetky kúsky pokope, čím znížite neporiadok.

Ako správne uskladniť orechy bez rizika plesní a žltnutia

Ak si chcete uchovať vylúpané orechy dlhšie, je dôležité, aby boli dôkladne vysušené, inak hrozí riziko plesní. Uložte ich do tmavej, vzduchotesnej nádoby a príliš dlho ich neskladujte, keďže obsahujú tuky, ktoré môžu časom zožltnúť. Optimálna teplota skladovania je do 20 °C.

V chladničke môžu orechy vydržať čerstvé až šesť mesiacov, v mrazničke aj celý rok. Dávajte však pozor, aby neboli pri potravinách so silnými arómami, pretože ľahko pohlcujú okolité pachy. Ak orechy nepotrebujete ihneď, lepšie je nechať ich v škrupinách na suchom a vzdušnom mieste, napríklad v sieťovom vrecku, aké sa používa na uskladnenie cibule.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať