Čo so staršími zaváraninami? Nevyhadzujte ich, premeňte ich na koláč, osviežujúci nápoj či domácu zmrzlinu

kompóty
kompóty Foto: www.shutterstock.com

Zaváranie patrí k tradičným letným rituálom. Či už máte radi džemy, lekváre alebo voňavé kompóty, určite sa vám v špajzi hromadia poháre z rôznych rokov. Možno sa medzi nimi nájdu aj kúsky, ktoré už stratili pôvodnú farbu a chuť. No nemusíte ich hneď vyhadzovať do koša – práve naopak. Aj staršie zaváraniny sa dajú využiť a premeniť na chutné dezerty či nápoje, ktoré vám prinesú radosť a osvieženie.

Najskôr si urobte poriadok v zásobách

Začnite tým, že si pretriedite poličky v komore:

  • vyberte najstaršie poháre
  • ak nie sú označené, siahnite po tých, ktoré sú odložené vzadu, alebo zmenili farbu
  • dobre zavarené ovocie vydrží pokojne aj niekoľko rokov, no chuť býva najlepšia do jedného roka

Pozor: Ak má pohár vypuklé viečko, obsah pění, kvasí alebo sa na povrchu objavila pleseň, s takou zaváraninou sa okamžite rozlúčte. Takéto potraviny už nie sú bezpečné.

Osviežujúci ovocný nápoj alebo ľadový čaj

Jednoduchý spôsob, ako minúť staršiu marmeládu či kompót, je pripraviť si z nich domáci osviežujúci drink. Stačí asi 2 lyžice marmelády na jeden hrnček. Do litrového džbánu ich dajte približne 10.

  • zalejte horúcou vodou, nechajte chvíľu odstáť
  • premiešajte a ak nemáte radi kúsky, môžete tekutinu precediť alebo rozmixovať na jemné smoothie
  • pridajte ľad podľa chuti – buď len na rýchle schladenie, alebo poriadnu dávku, ak chcete mať ľadový čaj ako z kaviarne

Takýto nápoj osvieži počas leta a zároveň vám pomôže využiť staršie zaváraniny bez plytvania.

Domáci sorbet alebo smotanová zmrzlina

Kompóty sa dajú veľmi jednoducho premeniť aj na mrazenú pochúťku:

  1. Sceďte ovocie – môžete použiť jeden druh alebo ich aj zmiešať (skvele fungujú jahody, maliny či ríbezle).
  2. Podľa chuti doslaďte trstinovým cukrom.
  3. Rozmixujte dohladka. Takto máte hotový sorbet.
  4. Ak túžite po krémovejšej verzii, postupne prilievajte smotanu na šľahanie a mixujte, kým nezískate hladký krém.
  5. Dajte do misiek alebo formičiek a vložte do mrazničky.

Tip: aby zmrzlina nemala kryštáliky, počas mrazenia ju aspoň dvakrát premiešajte.

Koláč s dvoma vrstvami chuti

Marmelády sú perfektné do koláčov. Skúste si pripraviť jednoduchý dezert s kombináciou džemu a čerstvého ovocia:

  • pripravte si obľúbené cesto
  • navrstvite ho na plech
  • malou lyžičkou nanášajte kúsky marmelády – mierne sa do cesta ponoria, ale to je v poriadku
  • pridajte čerstvé ovocie (môže byť rovnaké ako marmeláda, ale pokojne experimentujte)
  • posypať môžete aj mrveničkou, no aj samotná kombinácia džemu a ovocia chutí výborne

Výsledok je šťavnatý koláč s dvoma vrstvami chuti, po ktorom sa len zapráši.

Tvarohový dezert plný bielkovín

Tvaroh patrí k najzdravším mliečnym výrobkom a v kombinácii s marmeládou sa mení na rýchlu a výživnú pochúťku:

  • použite jemný vaničkový tvaroh
  • ručným mixérom ho vyšľahajte
  • postupne pridávajte po lyžičkách marmeládu – ideálny pomer je 1:1
  • ak použijete kompót, všetko spolu rozmixujte

Dôležité je, aby mali ingrediencie izbovú teplotu – tak sa hmota nesekne a zostane krásne krémová.

Praktický trik: Ak vám v pohári zostane len trochu marmelády, nalejte dnu horúcu vodu, poriadne pretrepte a použite na osladenie čaju.

Ďalšie kreatívne nápady, ako využiť zaváraniny

  • Pečený čaj: kompót vlejte do zapekacej misy a dajte na chvíľu do rúry – chuť sa zintenzívni a získate voňavý základ na zimný horúci nápoj.
  • Degustačná párty: pozvite priateľov a spravte malú súťaž v ochutnávaní marmelád – zábava aj spomienky na leto zaručené.
  • Domáca pálenka: ak máte väčšie zásoby kompótov, skúsení gazdovia ich využívajú aj na prípravu domácej destilovanej pochúťky.

Ak máte v špajzi poháre, ktoré už roky odpočívajú bez povšimnutia, nemusíte ich hneď vyhadzovať. Fantázii sa medze nekladú – z džemu pripravíte lahodný koláč, z kompótu svieži nápoj či sorbet, a tvaroh s marmeládou sa premení na zdravý dezert. Využitím starších zásob nielen šetríte peniaze, ale zároveň predlžujete život potravinám, ktoré by inak skončili v odpade.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať