Chutia lepšie až na druhý deň: Tieto jedlá sú najlepšie, keď chvíľu odstáli. Ktoré pokrmy sa oplatí variť do zásoby?

guláš
guláš Foto: www.shutterstock.com

Nie každý má čas a chuť stáť každý deň za sporákom a pripravovať čerstvé jedlo. Ak patríte medzi tých, ktorí radšej navaria väčšie množstvo naraz a potom majú na pár dní pokoj, mali by ste poznať pokrmy, ktoré nielenže vydržia, ale dokonca získajú na chuti, ak sa trochu „rozležia“.

Poznáte to určite aj vy – sú jedlá, ktoré chutia fantasticky iba vtedy, keď sú čerstvo pripravené. Po pár hodinách stratia svoju pôvodnú vôňu, chuť a hlavne tú typickú chrumkavosť. „Veľmi dobre to vidno napríklad na smažených pokrmoch. Rezníky síce v chladničke chvíľu vydržia a zjete ich aj na druhý deň, ale už nikdy nebudú také výborné, ako keď ich vytiahnete rovno z panvice,“ potvrdzuje aj Petra z Českých Budějovíc. Rovnaký osud čaká aj ryby, vyprážané huby či hranolky, ktoré časom mäknú a strácajú svoju čerstvú chuť.

TIP: Jirka z kanála „Jirka vysvětluje věci“ upozorňuje, že ak jedlo zohrievate v plastových nádobách, môžete si zbytočne škodiť. V nasledujúcom videu vysvetľuje, prečo sa tomu radšej vyhnúť a v čom je najlepšie hotové jedlo ohrievať, aby ste ochránili svoje zdravie:

Omáčky a guláše vydržia najdlhšie

Ak plánujete variť do zásoby alebo chcete pripraviť jedlo na niekoľko dní dopredu napríklad pre partnera, stavte podľa skúsených šéfkuchárov na jedlá, ktoré sa dajú bez problémov skladovať v chladničke, prípadne zamraziť. Ideálne sú na to rôzne omáčky a guláše. „Guláš, sviečková alebo paradajková omáčka vydržia v chladničke pokojne 2-3 dni, pričom ich chuť sa dokonca ešte zvýrazní. Pri skladovaní v chlade sa chute jednotlivých surovín lepšie prepoja a pokrm sa stáva chuťovo výraznejším,“ hovorí skúsený kuchár.

Veľkou výhodou týchto jedál je aj ich univerzálnosť – ľahko k nim môžete meniť prílohy, takže sa vám jedlo tak skoro nezunuje. Pokiaľ sa vám zdá, že omáčka po vytiahnutí z chladničky príliš zhustla, stačí ju zriediť trochou vody alebo vývaru a znova prehriať.

Jedlá, ktoré bez problémov zamrazíte

Ďalšou skvelou kategóriou jedál, ktoré môžete pripravovať vo väčšom množstve a uchovať na dlhší čas, sú tradičné pokrmy vhodné na zamrazenie. Patrí sem napríklad zapekaný zemiakový nákyp, klasická domáca fašírka, kura na paprike, plnené zemiakové knedle alebo populárne lasagne.

A ak si radi doprajete aj niečo sladké, určite oceníte možnosť pripraviť si dopredu domáce buchtičky s vanilkovým šodó, ovocné knedle alebo makové šúľance, ktoré po rozmrazení chutia takmer rovnako dobre, ako čerstvé.

Jedlá, ktoré chutia lepšie, keď odstáli

Zaujímavú kategóriu predstavujú aj tzv. „ležané“ jedlá. Niektoré pokrmy totiž jednoducho potrebujú čas, aby rozvinuli svoju plnú chuť a vôňu. Typickým príkladom je hovädzí vývar – na druhý deň je vždy omnoho silnejší, aromatickejší a chutnejší. „Rovnako čas prospieva aj pokrmom, ako je segedínsky guláš, lasagne, strukovinové jedlá (napríklad šošovica na kyslo), plnená paprika, domáca sekaná alebo cícerové kari. Po určitom čase dochádza k chemickým reakciám, vďaka ktorým sa korenie lepšie vpije do mäsa a omáčky príjemne zhustnú,“ vysvetľuje odborník.

Oddelené skladovanie je základ úspechu

„Proces zrenia jedla možno prirovnať k dozrievaniu ovocia – každý pokrm potrebuje svoj čas. Výsledok vás však milo prekvapí, pretože jedlo chutí oveľa lepšie,“ upozorňuje šéfkuchár, no zároveň zdôrazňuje potrebu správneho skladovania. Mnohé jedlá totiž ľahko preberajú pachy z okolia. Aby ste sa vyhli situácii, že vám ovocné knedle budú voňať po sviečkovej, je dôležité skladovať jedlá oddelene v samostatných uzatvárateľných nádobách.

Pokiaľ sa chystáte pravidelne pripravovať väčšie množstvo jedál, oplatí sa investovať do vákuovej baličky. Vákuovačka z nádob odstráni vzduch, čím výrazne predĺžite čerstvosť a trvanlivosť pokrmov. Takto uskladnené jedlo potom chutí takmer rovnako dobre ako čerstvo uvarené – niekedy dokonca lepšie.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať