Babkin tajný recept na šťavu z arónie. Liečivý zázrak, ktorý nahradí polovicu domácej lekárničky

šťava z arónie
šťava z arónie Foto: www.shutterstock.com

Každý rok si naše staré mamy poctivo pripravovali zásoby na zimu. V ich špajzách nikdy nechýbali zaváraniny, džemy či sirupy. Jedným z najväčších pokladov, ktoré ukrývali v pivnici, bola aj šťava z arónie – nenápadného plodu, ktorý však dokáže doslova divy. Možno ste ho videli rásť v záhradách ako čierne, drobné bobuľky, ale nevenovali ste im väčšiu pozornosť. A práve v tom je škoda, pretože táto rastlina ukrýva obrovskú silu pre naše zdravie.

Malé čierne bobuľky s obrovskou silou

Plodom, ktorý poznáme pod názvom arónia, ľudovo hovoríme „čierna jarabina“. Je pravda, že čerstvá arónia má výrazne trpkú chuť a málokto si ju vychutná surovú. Ak ju však správne spracujete do podoby šťavy alebo džemu, získate nielen chutný, ale aj mimoriadne zdravý produkt, ktorý vám pomôže zvládať množstvo bežných zdravotných problémov.

Tajomstvo arónie spočíva v látkach s názvom antokyány. Ide o silné prírodné farbivá a antioxidanty zo skupiny flavonoidov, ktoré sa prirodzene nachádzajú v modrofialových druhoch ovocia a zeleniny. Antokyány chránia rastliny pred škodlivými vplyvmi prostredia, a podobným spôsobom dokážu pomáhať aj nášmu organizmu. Vedeli ste, že arónia obsahuje až päťkrát viac antokyánov ako borievky či brusnice? Dokonca prekonáva aj známe goji, označované ako superpotravina.

Omladzuje telo a chráni mozog

Prečo sú tieto antokyány také výnimočné? Predovšetkým majú schopnosť chrániť bunky nášho tela pred poškodením voľnými radikálmi, čím spomaľujú proces starnutia. Podporujú regeneráciu buniek a pomáhajú predchádzať chronickým zápalom. Výsledkom je nielen zdravšia pokožka a viac energie, ale aj lepšia pamäť a fungovanie mozgu. Arónia tak patrí medzi výnimočných pomocníkov v prevencii chorôb spojených so starnutím.

Pomáha pri cukrovke aj srdcových problémoch

Arónia však ponúka oveľa viac. Jej bobule majú nízky glykemický index, čo znamená, že pomáhajú udržiavať hladinu cukru v krvi stabilnú. Sú teda výbornou voľbou pre diabetikov a ľudí, ktorí sa snažia obmedziť príjem cukrov. Pravidelné užívanie sirupu z arónie môže dokonca viesť k zníženiu hladiny „zlého“ cholesterolu a udržiavaniu optimálneho krvného tlaku. Arónia je tiež bohatá na vitamín C, čím efektívne posilňuje obranyschopnosť organizmu v čase chrípok a prechladnutí.

Zlepšuje trávenie a podporuje chudnutie

Ak vás trápia problémy s trávením, zaraďte do jedálnička aróniu pravidelne. Je bohatá na vlákninu a prírodné triesloviny, ktoré podporujú správnu funkciu čriev a pomáhajú predchádzať zápche. Pre tých, ktorí si strážia váhu, je ideálnou voľbou, pretože má iba okolo 50 kalórií na 100 gramov čerstvých plodov, a zároveň dodáva pocit nasýtenia.

Ako aróniu skladovať a využiť počas celej zimy?

Zdá sa vám uchovanie arónie náročné? Vôbec nemusí byť! Staré mamy už dávno vymysleli jednoduché triky, ktoré zaručia, že vám vydrží celú zimu. Plody môžete jednoducho usušiť a pridať do ranných kaší, müsli alebo jogurtov. Zamrazené bobuľky zase skvele poslúžia pri príprave koláčov a domácich zákuskov.

Ak ste fanúšikom marmelád, pridajte k arónii jablká v pomere asi jedna tretina. Vďaka jablkám získate jemnejšiu chuť a nemusíte pridávať také veľké množstvo cukru.

A pokiaľ chcete naozaj jednoduché riešenie, vyskúšajte tento osvedčený recept na domáci sirup:

Recept na babičkin liečivý sirup z arónie

Ingrediencie:

  • 1 kg čerstvých plodov arónie
  • 1 liter čistej vody
  • 500–700 g cukru (podľa toho, aký sladký sirup preferujete)
  • Šťava z jedného citróna

Postup:

  1. Čerstvé plody arónie poriadne popučte (najlepšie drevenou vareškou) a zalejte vodou.
  2. Túto zmes odložte na noc do chladničky alebo chladnej špajzy.
  3. Na druhý deň precedíte šťavu cez sitko alebo jemnú gázu.
  4. K šťave pridajte cukor a čerstvo vytlačenú citrónovú šťavu.
  5. Zmes jemne zahrievajte, no nedovoľte, aby sa začala variť (ideálne tesne pod bodom varu).
  6. Horúci sirup nalejte do čistých sklenených fliaš a dobre uzavrite.

Tip na skladovanie:
Ak chcete sirup skladovať dlhšie mimo chladničku, nechajte ho krátko (1–2 minúty) povariť. Následne sterilizujte vo vodnom kúpeli pri teplote asi 80 stupňov Celzia po dobu 10 minút.

Takto pripravená domáca šťava z arónie vydrží až do ďalšej sezóny a v chladných mesiacoch sa stane vašou prírodnou domácou lekárničkou!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať