Ako zachrániť presolenú polievku a omáčku? Tieto šikovné triky kuchárov vás prekvapia

varenie polievky
varenie polievky Foto: www.shutterstock.com

Každému sa to už určite aspoň raz stalo – aj tým najlepším kuchárom a gazdinkám občas ujde ruka, takže jedlo je nakoniec presolené a sotva požívateľné. Čo robiť, ak ste presolili polievku alebo omáčku? Našťastie, skúsení kuchári aj naše staré mamy poznajú niekoľko overených rád, ako chuť pokrmu zachrániť. Niektoré triky sú také netradičné, že vás prekvapia.

Predísť je lepšie ako riešiť následky

Najjednoduchší spôsob, ako predísť presoleniu, je pravidelné ochutnávanie jedla počas varenia. Áno, znie to jednoducho a možno až príliš samozrejme, ale pravdou je, že skúsení kuchári často varia „automaticky“ podľa zvyku a ochutnávanie vynechávajú. To je však chyba, pretože každá soľ je iná a stačí chvíľka nepozornosti, aby ste jedlo nenávratne poškodili.

Pre začiatočníkov platí dôležitá rada: menej je viac. Vždy je lepšie jedlo soliť opatrne, pretože na stole sa dá dochutiť kedykoľvek. Toto platí aj pre korenie ako čierne korenie či mleté papriky. Výnimku však tvorí mäso – tam platí, že správne osolenie počas prípravy je rozhodujúce pre konečnú chuť.

Čo robiť, keď je polievka alebo omáčka už presolená?

Zabudli ste ochutnať a zistili ste, že je polievka alebo omáčka slaná až príliš? Nezúfajte, existuje niekoľko spôsobov, ako tento malý kuchynský karambol napraviť. Tu sú tipy od profesionálov aj našich babičiek:

1. Zrieďte pokrm vodou alebo vývarom

Úplne najjednoduchšou metódou je presolenú polievku či omáčku rozriediť. Stačí pridať čistú vodu, no ešte lepšou voľbou je neslaný vývar, ktorý zachová výraznejšiu chuť. Buďte však opatrní, aby ste jedlo príliš nezriedili a nezbavili ho ostatných dôležitých chutí.

Ešte lepším trikom je pridať do polievky ďalšie ingrediencie – zeleninu, cestoviny, ryžu alebo mäso. Postupným pridaním týchto surovín soľ rovnomerne rozložíte a dosiahnete správnu rovnováhu. Jedinou nevýhodou je, že jedla bude napokon viac, než ste pôvodne plánovali.

2. Zemiakový trik alebo chlieb ako savá špongia

Máte v hrnci slanú katastrofu? Skvelou ingredienciou, ktorá dokáže doslova vytiahnuť nadbytočnú soľ z polievky alebo omáčky, je obyčajný zemiak. Ošúpte jeden väčší zemiak, prípadne ho prekrojte na polovicu, vhoďte do hrnca a nechajte variť približne 10 až 15 minút. Zemiak funguje ako špongia a nasaje prebytočnú soľ. Po varení ho stačí vybrať a presolenie bude značne znížené.

Podobne funguje aj chlieb, no vyhnite sa príliš mäkkému pečivu ako toastový chlieb či klasické rožky – tie by sa rozpadli. Vhodnejší je tvrdší chlieb, staršia bageta alebo dobre vysušená kôrka chleba. Po pár minútach ju vyberte a uvidíte, že polievka je opäť jedlá.

3. Mliečne výrobky dokážu zázraky

Skúsení kuchári odporúčajú, aby ste presolené jedlá zachraňovali pomocou smotany alebo iných mliečnych produktov. Ak robíte krémovú polievku alebo smotanovú omáčku (napríklad kôprovku, kulajdu či hubovú omáčku), pridajte trochu viac smotany – ideálne 30-percentnej, no pokojne postačí aj menej tučná. Výborne sa hodí aj obyčajné plnotučné mlieko, ktoré slanú chuť jemne zjemní.

Rovnako dobre poslúži kúsok masla, pretože obsahuje prirodzene sladkastú chuť, ktorá presolenie potlačí. V studených jedlách, napríklad dresingoch či šalátoch, môžete použiť biely jogurt alebo tvaroh – ich jemná kyslá chuť tiež výrazne stlmí presolenie.

4. Cukor – záchranca pri presolených rajčinových jedlách

Zistili ste, že rajčinová polievka či paradajková omáčka je príliš slaná? Siahnite po cukre. Nie, nejde o chybu – malé množstvo cukru dokáže účinne vyrovnať chuťový profil. Soľ síce neodstráni úplne, ale sladkosť zmierni vnímanie slanosti na jazyku. Ale opatrne – príliš veľa cukru by jedlo pokazilo opačne, bolo by nepríjemne sladké. Preto postupujte po troškách.

5. Neutralizujte soľ pomocou octu alebo citróna

Pokiaľ je jedlo veľmi slané, pomôže aj mierna kyslosť. Kyslé prísady ako citrónová šťava alebo ocot sú skvelou voľbou najmä pri omáčkach a polievkach s výraznejšou chuťou. Citrónová šťava je jemnejšia a hodí sa prakticky všade. Octom zaobchádzajte veľmi opatrne, aby ste namiesto presoleného jedla nemali pokrm kyslý.

Najlepšia je kombinácia všetkých trikov

A ako to robia profesionáli? Kombinujú viaceré metódy naraz. Do príliš slanej kulajdy napríklad nalejú trošku vývaru, pridajú smotanu, trochu cukru na vyváženie, pár kvapiek octu alebo citróna a nechajú ešte chvíľu variť s väčším zemiakom. Výsledkom je polievka, ktorá chutí dokonale – akoby ste ju vôbec nepresolili.

Skúste tieto rady pri ďalšom presolení a vaše jedlo bude znova chutiť výborne!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať