Ako vypestovať sladký ríbezľový zázrak? Stačí dodržať tieto jednoduché pravidlá

ríbezle
ríbezle Foto: depositphotos.com

Patríte aj vy k ľuďom, ktorí si pri ochutnaní ríbezlí vždy pokrčia nos a sťažujú sa na ich kyslú chuť? Nie ste sami. Lenže, aj keď je táto kyslosť súčasťou ríbezľovej identity, existujú spôsoby, ako ju výrazne zjemniť a docieliť, aby boli plody oveľa sladšie – a vy ste sa konečne nemuseli pri každej bobuľke tváriť kyslo!

Sladké plody sú výsledkom správneho miesta na výsadbu

Zásadným faktorom, ktorý určuje, ako sladký ríbezľový ker vo vašej záhrade narastie, je miesto, ktoré preň vyberiete. Aby ríbezle nabrali prirodzene sladšiu chuť, potrebujú predovšetkým dostatok slnečného svetla. Čím viac slnka majú, tým výraznejšie v nich narastie obsah cukrov. Preto by ste mali ríbezle vždy sadiť na miesto, kde slnečné lúče prenikajú bez obmedzení.

Praktické tipy, ako vybrať vhodné miesto, ponúka aj skúsený záhradník na YouTube kanáli BOTUR:

Pozrieť si video na YouTube

Tajomstvo sladkosti spočíva aj v správnom pH pôdy

Možno vás prekvapí, že chuť ríbezlí výrazne ovplyvňuje aj kyslosť pôdy, teda jej pH. Ideálne pH pre pestovanie ríbezlí je mierne kyslé až neutrálne, konkrétne v rozmedzí 6 až 6,5. Rastliny pestované v pôde s nevhodnou kyslosťou totiž nedokážu efektívne prijímať potrebné živiny, a to aj napriek tomu, že pôda samotná môže byť na minerály bohatá.

Meranie pH pôdy dnes nie je žiadnou vedou. Existujú rôzne dostupné testy, podobné tým, ktoré používate pri meraní kyslosti bazénovej vody. Ak po testovaní zistíte, že pôda vo vašej záhrade je príliš kyslá, môžete ju efektívne upraviť niekoľkými jednoduchými trikmi:

  • Kávová usadenina (lógr) – veľmi obľúbený domáci prostriedok na mierne zvýšenie pH.
  • Pokosená tráva alebo dolomitický vápenec – postupne upravujú kyslosť a obohacujú pôdu minerálmi.
  • Drevený popol – obsahuje veľké množstvo vápnika a rýchlo upravuje kyslosť pôdy do požadovaného rozmedzia.

Ak pravidelne sledujete a upravujete pH pôdy podľa potrieb ríbezlí, čoskoro sa dočkáte oveľa sladšej úrody.

Kompost áno, ale dusík s rozumom!

Chuť ríbezlí sa dá úspešne ovplyvniť aj vhodnou výživou. Kľúčom k sladším plodom je zabezpečiť rastlinám dostatok organickej hmoty a minerálov, najmä draslíka a horčíka. Skvelou voľbou je preto pravidelne prihnojovať ríbezle kvalitným kompostom, hnojníkom alebo tekutým hnojivom vyrobeným práve z kompostu. Výborné sú tiež zálievky z dreveného popola, ktoré dodajú rastlinám nielen živiny, ale aj vyrovnajú kyslosť pôdy.

Naopak, dávajte pozor na dusík. Nadbytok dusíkatých hnojív spôsobí, že ríbezle síce bohato narastú do zelena, ale plody budú vodnaté a menej sladké.

Ak si nie ste istí výrobou domácich hnojív, pokojne sa spoľahnite na špecializované minerálne hnojivá, ktoré sú presne namiešané pre potreby drobného ovocia, a to vrátane ríbezlí.

Slnečné lúče, výdatná závlaha a pravidelný rez – recept na sladký úspech

Ani perfektná pôda a hnojivo vám nepomôžu, ak zanedbáte základnú starostlivosť. Ríbezle, aby boli skutočne sladké, potrebujú dostatok slnka a pravidelné, primerané zalievanie. Pri výsadbe ich teda umiestnite na slnečné stanovište a dbajte na pravidelnú, no zároveň primeranú zálievku. Vlhkosť musí preniknúť až ku koreňom, ale pôda by nikdy nemala byť trvalo premočená a blatistá, pretože korene môžu ľahko začať hniť.

Nemenej dôležitý je pravidelný rez ríbezľových kríkov. Každý rok odstraňujte staršie, menej produktívne konáre. Týmto jednoduchým krokom zaistíte, že ríbezľa zostane pekne presvetlená a prevzdušnená, čo napomôže tvorbe nových, silných výhonkov. Na týchto mladých konároch budú plody oveľa bohatšie, väčšie a prirodzene sladšie.

Ak tieto jednoduché pravidlá začnete dodržiavať, už nikdy viac sa nebudete pri konzumácii ríbezlí tváriť kyslo. Práve naopak – tieto drobné bobule sa stanú sladkou pochúťkou, po ktorej budú siahať všetci členovia rodiny!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať