Ako vyčistiť rýchlovarnú kanvicu od vodného kameňa?

kanvica a vodný kameň
kanvica a vodný kameň Foto: www.shutterstock.com

Len máloktorá domácnosť si dnes vie predstaviť fungovanie bez rýchlovarnej kanvice. Stačí naliať vodu, stlačiť spínač a o pár minút máme pripravenú horúcu vodu na čaj či kávu. Pohodlné, rýchle a nesmierne praktické. No aby nám tento kuchynský pomocník slúžil čo najdlhšie a nápoje si zachovali svoju čistú chuť, je potrebné mu venovať pravidelnú starostlivosť.

Prečo sa v kanvici tvorí vodný kameň?

Každý spotrebič, ktorý pracuje s vodou, má rovnakého nepriateľa – usadeniny vodného kameňa. Tvoria sa v závislosti od tvrdosti vody a frekvencie používania. Ak je voda vo vašej domácnosti tvrdá, v kanvici sa povlak objaví rýchlejšie a vo väčšom množstve. V prípade rýchlovarných kanvíc je problém ešte väčší, pretože na dne, pod vykurovacou špirálou, sa usadeniny navyše „pripália“.

Výsledok? Ohrievanie vody trvá dlhšie, spotrebič míňa viac elektriny a v konečnom dôsledku sa skracuje aj jeho životnosť. Jediným riešením je pravidelné čistenie, ktoré však našťastie nie je vôbec zložité.

Vodný kameň – najväčší nepriateľ kanvice

Vodný kameň má schopnosť znížiť účinnosť vykurovacieho telesa. Kanvica tak musí pracovať intenzívnejšie, čo sa prejaví nielen na jej životnosti, ale aj na chuti vody. Jemne nahorklý či kovový nádych čaju alebo kávy je jasným signálom, že kanvica volá po údržbe.

Najznámejšie spôsoby čistenia

1. Ocot – klasika, ktorá nikdy nesklame

Najčastejšie odporúčaným riešením je roztok vody a bieleho octu v pomere maximálne 1:1. Tento roztok sa v kanvici krátko povarí, následne nechá pôsobiť približne 15 minút a potom sa niekoľkokrát prepláchne čistou vodou. Ocot účinne rozkladá usadeniny a zanechá vnútro kanvice čisté.

2. Kyselina citrónová – jemnejšia alternatíva

Ak vám ocot nevonia, siahnite po kyseline citrónovej. Bežne ju používame pri zaváraní, no poslúži aj pri čistení kanvice. Stačí nasypať lyžičku kyseliny do plnej kanvice vody, prevariť, nechať odstáť a vypláchnuť.

Podobne funguje aj obyčajný čerstvý citrón nakrájaný na plátky. Ten sa povarí vo vode, nechá pôsobiť a potom sa všetko dôkladne vypláchne. Dôležité však je použiť neošetrený citrón bez chemického postreku a pred použitím ho poriadne umyť.

3. Menej známy trik – Coca-Cola

Zaujímavý tip, ktorý k nám prišiel zo zahraničia: namiesto octu alebo citrónu môžete použiť aj klasickú colu. Do kanvice sa naleje približne jedna plechovka nápoja a nechá sa pôsobiť pol hodiny. Pozor – nesmie sa variť, stačí nechať stáť! Potom kanvicu dôkladne opláchnite čistou vodou. A samozrejme, colu, v ktorej sa rozpustil vodný kameň, nikdy nepite.

Ako predchádzať tvorbe vodného kameňa?

  • Používajte filtrovanú vodu – zbavíte ju časti minerálov, ktoré sú hlavnou príčinou tvorby povlaku.
  • Po každom použití vylejte zvyšnú vodu a nechajte kanvicu voľne vyschnúť. Tým sa obmedzí tvorba usadenín.
  • Nepoužívajte abrazívne čistiace prostriedky ani drsné špongie. Poškriabaný povrch dna kanvice sa zanesie ešte rýchlejšie a zároveň sa zhorší prenos tepla.

Ak budete kanvicu čistiť aspoň raz za mesiac, predídete nielen problémom s vodným kameňom, ale aj zbytočnej spotrebe energie. A navyše – váš čaj aj káva budú mať vždy sviežu a čistú chuť.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať