Zber kvetov bazy čiernej patrí medzi obľúbené aktivity každého skúseného záhradkára, nadšeného bylinkára či len milovníka prírody. Bazový kvet je nielen mimoriadne aromatický a chutný, ale predovšetkým liečivý. Aby ste však neprišli o jeho vzácne účinky, je potrebné vyvarovať sa častých chýb pri zbere aj spracovaní. Ukážeme vám, ako na to ísť správne a vyťažiť z bazy maximum.
Kedy je ideálny čas na zber?
Bazové kvety začínajú rozkvitať zhruba v polovici mája a kvitnú až do konca júna. Ak chcete získať skutočne to najlepšie, zbierajte ich v čase, keď sú kvety len čiastočne rozvité – teda nie úplne otvorené, ale ani úplne uzavreté. V tejto fáze obsahujú najviac účinných látok.
Ideálnym časom na zber je skoré ráno, keď je vzduch ešte vlhký a svieži. Kvety tak neprídu o svoj drahocenný peľ, ktorý je kľúčovou súčasťou ich liečivej sily.
Ako správne kvety zbierať, aby nestratili účinnosť?
Pri samotnom zbere buďte citliví. Kvetenstvo vždy odstrihnite nožničkami alebo jemne odlomte rukou. Následne ich opatrne ukladajte do prúteného košíka, ktorý umožní kvetom „dýchať“. Rozhodne sa vyhnite plastovým taškám či igelitovým vreckám, pretože v nich sa kvety ľahko zaparia a rýchlo stratia svoju liečivú hodnotu.
Dôležité je tiež zbierať bazu v oblastiach, ktoré nie sú vystavené znečisteniu. Vyhnite sa miestam v blízkosti frekventovaných ciest, priemyselných zón či polí ošetrených pesticídmi. Takéto kvety môžu byť dokonca zdraviu škodlivé.
Čo spraviť s bazovými kvetmi hneď po zbere?
Po príchode domov kvety opatrne rozložte na čistú utierku, papier alebo plátno a nechajte ich chvíľu „oddýchnuť“. Takto prirodzene opustí kvety prípadný drobný hmyz. Nikdy ich však neumývajte vodou, pretože tá by odplavila peľ a mnohé cenné látky.
Ak chcete kvety použiť v čerstvom stave, spracujte ich bez zbytočného odkladu. Výbornou voľbou sú obľúbené kosmatice, čerstvá limonáda alebo domáci sirup.
Recept na lahodný domáci bazový sirup
Budete potrebovať:
- 20 až 25 väčších kvetov bazy čiernej
- 2 litre čerstvej vody
- 1,5 kg kryštálového cukru
- 3 čerstvé citróny
- 50 g kyseliny citrónovej
Postup prípravy:
Kvety zbavte prípadného hmyzu a vložte ich do väčšej sklenenej alebo keramickej nádoby. Následne zalejte prevarenou, no úplne vychladnutou vodou. Citróny ošúpte (aby sirup nezhorkol), nakrájajte na kolieska a pridajte ich k bazovým kvetom. Nádobu prikryte čistou látkou a nechajte odstáť na chladnejšom mieste približne 24 hodín.
Potom tekutinu dôkladne preceďte cez jemné sitko alebo plátno, pridajte cukor a kyselinu citrónovú. Zmes jemne zahrievajte a pravidelne miešajte, kým sa všetko nerozpustí. Horúci sirup nalejte do čistých, sterilných fliaš, dobre uzavrite a skladujte v chlade a tme.
Ako bazové kvety správne sušiť?
Pokiaľ plánujete kvety uchovať na dlhšiu dobu, veľmi dôležité je ich správne usušenie. Najlepšie výsledky dosiahnete tak, že kvety rozložíte v jednej vrstve na priedušné sito alebo čistý papier. Ďalšou možnosťou je vytvoriť z kvetov menšie zväzky, ktoré zavesíte dolu hlavou na šnúrku.
Sušenie by malo prebiehať v tmavej, dobre vetranej miestnosti, kde teplota neklesá pod 20 °C a nepresahuje 30 °C. Priame slnečné lúče by mohli kvety zbaviť cenných látok a výrazne oslabiť ich liečivé účinky. Správne vysušený bazový kvet má jemne zlatistú farbu a je na dotyk krehký a ľahko sa drobí.
Ak využívate sušičku na ovocie či bylinky, nastavte teplotu maximálne na 40 °C. Takto bude sušenie rýchlejšie a zachová si maximálne množstvo účinných látok.
Uchovávanie usušených kvetov bazy
Usušené kvety bazy uchovávajte v dobre uzatvárateľných, najlepšie sklenených nádobách alebo papierových vreckách. Je nevyhnutné ich skladovať na tmavom, suchom a chladnejšom mieste, aby si čo najdlhšie zachovali svoju kvalitu a liečivé schopnosti. Pri správnom skladovaní vám vydržia minimálne rok, počas ktorého ich môžete využívať na liečivé čaje či ďalšie prírodné lieky.
Zbieranie bazových kvetov je nielen skvelá príležitosť, ako stráviť čas v prírode, ale aj cesta k získaniu cenných prírodných liečiv a výborných ingrediencií do vašej kuchyne. Teraz už presne viete, ako postupovať správne, a môžete si s pokojným svedomím užiť sezónu tejto aromatickej a liečivej rastliny naplno.