Ako správne čistiť varnú dosku? Zabudnite na hubku na riad aj drôtenku!

Ako správne čistiť varnú dosku
Ako správne čistiť varnú dosku Foto: František Stacho

Každý, kto pravidelne varí, určite vie, že po príprave jedál prichádza nevyhnutná úloha – čistenie varnej dosky. Zatiaľ čo plynové sporáky sú vďaka svojim záhybom náročnejšie na údržbu, aj varná doska má svoje špecifiká. Viete, ako ju správne vyčistiť?

V mnohých domácnostiach sa už klasické platničky sporákov nahradili varnou doskou, ktorá je nielen šetrnejšia k energiám, ale aj ľahšia na údržbu. Vďaka rovnej a hladkej ploche sa nečistoty ľahko odstraňujú. Napriek tomu sa môže stať, že pri varení niečo pripálite, čo si bude vyžadovať viac ako len pretrieť vlhkou handričkou. Ako sa postarať o varnú dosku tak, aby bola čistá, ale zároveň ju nepoškodili?

Ako správne čistiť indukčné a sklokeramické varné dosky?

Ak ste na varnú dosku prešli len nedávno a ešte nemáte skúsenosti s jej údržbou, pripravili sme pre vás niekoľko základných odporúčaní, ktoré vám uľahčia prácu a zároveň zabránia možnému poškodeniu povrchu:

  • Nikdy nepoužívajte materiály, ktoré by mohli poškrabať povrch varnej dosky. Zabudnite na drôtenky, nôž alebo piesok. Mnohé hubky na riad tiež nie sú vhodné na tento typ povrchu.
  • Ak sa počas varenia niečo pripáli, konajte rýchlo. „Pred čistením vypnite varnú dosku, jemne odstráňte soľ, cukor alebo iné sypké látky, ktoré by mohli poškriabať povrch. Na tvrdšie nečistoty použite špeciálnu škrabku na sklokeramiku, pričom škrabku držte pod správnym uhlom. Na záver použite čistiaci prostriedok určený na varné dosky a dosku jemne osušte,“ odporúča odborník na produkty spoločnosti Electrolux.
  • Aj keď je škrabka navrhnutá na to, aby nezanechávala škrabance, je potrebné ju používať opatrne a dbať na to, aby bola čepeľ ostrá a správne držaná.
  • Na odstraňovanie hrubších nečistôt skúste jemnú handričku s čistiacim prostriedkom na riad. Rovnako môže pomôcť aj pasta zo sódy bikarbóny a čistiaceho prostriedku na riad. Naneste ju na znečistenú oblasť, nechajte chvíľu pôsobiť a potom ju jednoducho zotrite.
  • Ak po čistení zostanú na doske dúhové odtlačky alebo škvrny, použite špeciálne čistiace prostriedky na varné dosky s obsahom etanolu alebo octu, ktoré sa na tieto odtlačky zameriavajú.

Rozdiely medzi sklokeramickou a indukčnou varnou doskou

Na trhu existujú dva hlavné typy varných dosiek: sklokeramické a indukčné. Aký je medzi nimi rozdiel?

Indukčná varná doska

Indukčná doska využíva elektromagnetické vlny na ohrievanie dna nádoby, pričom samotná doska sa nezahreje. Tento typ varenia je rýchly a efektívny, šetrí energiu, a znižuje riziko pripálenia, pretože sa niečo nepripáli na povrchu. Údržba je preto oveľa jednoduchšia a bezpečnejšia.

Nevýhodou indukčnej dosky je, že je potrebné zakúpiť špeciálny riad vhodný na indukčné varenie. Indukčné vlny môžu tiež naraziť na problémy s kardiostimulátormi, preto by sa osoby s týmto zdravotným zariadením mali poradiť s lekárom.

Sklokeramická varná doska

Sklokeramická doska funguje na princípe ohrievaných topných telies, ktoré ohrievajú dno nádob. Tento proces trvá dlhšie ako pri indukčných doskách a platničky zostávajú horúce ešte nejaký čas po vypnutí. Sú energeticky náročnejšie, no cenovo prístupnejšie. Nevýhodou je, že na nich môže dôjsť k pripáleniu, a teda sú náročnejšie na čistenie.

Čo môže poškriabať varnú dosku?

Poškriabanie je najväčším rizikom pri údržbe varnej dosky. Ako tomu predísť? Okrem už spomenutých varovaní pred drôtenkami a inými agresívnymi materiálmi by ste mali zvážiť aj ďalšie faktory:

  • Rozsypanú soľ alebo cukor nenechávajte na doske, pretože pri pohybe nádobia cez tieto zvyšky môže dôjsť k poškriabaniu.
  • Pri varení nepohybujte ťažkými hrncami po varnej doske – aj to môže spôsobiť mechanické poškodenie. Ak ste prešli na varnú dosku z plynového sporáka, nezabudnite skontrolovať dno nádobia, aby na ňom nezostali nečistoty, ktoré by mohli poškriabať povrch.
  • Na varnej doske nikdy nekrájajte. Nezabudnite, že doska nie je určená na rezanie potravín!

Údržba začína už pri výbere varnej dosky

Niektorí užívatelia sa sťažujú, že varné dosky na nich zostávajú po použití viditeľné otlačky alebo šmuhy, čo si vyžaduje neustále čistenie a leštenie. Preto sa výrobcovia snažia navrhovať modely s väčšou odolnosťou. „Sklenený povrch indukčných a sklokeramických dosiek je tvrdený, niektoré modely majú špeciálnu vrstvu nanotechnológie. S týmito doskami stačí na čistenie len jemný hadrík a čistá voda,“ vysvetľujú odborníci.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať