Vyprážané jedlá patria k najobľúbenejším pochúťkam slovenskej kuchyne. Veď kto by odolal perfektne chrumkavému rezňu, lahodným fašírkam či domácim hranolčekom? Napriek tomu, že sú tieto jedlá obľúbené, existuje jedna vec, ktorá dokáže pokaziť radosť z ich prípravy – a tou je nepríjemný a často veľmi prenikavý zápach oleja a prepáleného tuku. Ten sa, žiaľ, neobmedzuje len na kuchyňu, ale dokáže sa rýchlo šíriť po celom dome či byte, dokonca sa usadzuje na textíliách, vo vlasoch alebo aj na vašom nábytku. Tento zápach sa pritom drží pomerne dlho a mnohí majú problém sa ho úplne zbaviť.
Aj keď digestor či otvorené okno často pomáhajú, nie vždy sú dostatočne efektívne. Našťastie však existujú staré overené triky, ktoré naše staré mamy poznali už dávno predtým, než sa v domácnostiach objavili moderné digestory. Ak si chcete aj vy doma vychutnať vaše obľúbené jedlá bez dlhodobého zápachu, vyskúšajte niektorú z nasledujúcich metód.
Ocot ako zázračný absorbér zápachov
Možno najjednoduchším a zároveň najúčinnejším spôsobom na odstránenie zápachu z vyprážania je použitie obyčajného bieleho octu. Jeho veľkou výhodou je, že funguje nielen preventívne, ale aj vtedy, keď sa pach už rozšíril po celom byte. Postup je veľmi jednoduchý:
Nalejte do menšieho hrnca pohár bieleho octu a priveďte ho do varu.
Nechajte ho potom ešte približne 5 minút pomaly vrieť.
Para z octu zachytí a neutralizuje pachy vo vzduchu.
Mnohých možno odrádza samotná vôňa octu, tá však veľmi rýchlo vyprchá. Po vyvetraní zostane váš domov príjemne svieži a bez akéhokoľvek nepríjemného zápachu.
Ďalšie overené tipy pre menej zápachu pri vyprážaní
Okrem octu existuje aj celý rad ďalších trikov, ktoré môžete využiť samostatne alebo ešte lepšie – kombinovať ich navzájom. Vďaka nim sa zbavíte pachov ešte efektívnejšie.
1. Citrónová šťava ako prírodný neutralizátor pachov
Predtým než vložíte potravinu do rozpáleného oleja, skúste ju pokvapkať čerstvou citrónovou šťavou. Tento jednoduchý trik výrazne znižuje vznik zápachu a navyše mierne osvieži chuť samotného pokrmu.
2. Štipka soli priamo do oleja
Keď zbadáte, že olej začína počas vyprážania peniť, nasypte doň malú štipku kuchynskej soli. Tá pomôže eliminovať penenie a zároveň zmierni prenikavý a nepríjemný zápach prepáleného tuku.
3. Odstránenie prebytočnej strúhanky
Prebytočná strúhanka, ktorá odpadáva do horúceho oleja, sa rýchlo pripáli a spôsobuje intenzívny zápach. Preto vždy, keď pripravujete pokrmy v trojobale, dôkladne oklepte strúhanku ešte pred samotným vyprážaním.
4. Regulácia teploty pridaním studeného oleja
Ak sa vám stane, že olej v panvici je príliš horúci a začína sa „prepaľovať“, pridajte malú dávku studeného oleja. Tento krok dokáže rýchlo znížiť teplotu a zmierniť šírenie zápachu.
5. Korková zátka – netradičný trik, ktorý vás prekvapí
Možno vás prekvapí, no jedným z málo známych trikov je vloženie malého korku (ideálne z vínovej fľaše) priamo do rozpáleného oleja. Korok absorbuje neželané pachy a tým výrazne znižuje ich šírenie.
Spojte viaceré metódy pre maximálny efekt
Keďže každá domácnosť má svoje špecifiká a každý používa trochu inú techniku pri vyprážaní, pokojne jednotlivé triky skúšajte a kombinujte. Napríklad použitie octu môžete jednoducho doplniť citrónovou šťavou či korkom do oleja. Výsledkom bude oveľa príjemnejšie prostredie, v ktorom vás nebude otravovať pach vyprážania.
Dôkladné vetranie ako finálny krok
Keď už vyprážanie skončíte, nezabudnite otvoriť okná a dôkladne prevetrať, samozrejme pokiaľ to vonkajšie podmienky umožňujú. Pre ešte sviežejší pocit môžete použiť aj prírodné osviežovače vzduchu, napríklad voňavé sviečky alebo difuzéry s esenciálnymi olejmi.
Záver: Vyprážajte bez starostí
Vyprážanie patrí medzi tradičné spôsoby prípravy jedál, ktoré sa nielen u nás tešia veľkej popularite. Zápach z prípravy však nemusí byť nevyhnutnou daňou za ich obľúbenosť. Použitím vyššie spomenutých jednoduchých trikov si dokážete užívať chutné vyprážané jedlá bez zbytočných starostí o zápach, ktorý sa v byte môže držať aj celé hodiny či dni.
Vyskúšajte ich aj vy a vychutnávajte si vaše obľúbené pochúťky s pocitom sviežosti a čistoty vo vašej domácnosti. Veď dobré jedlo si predsa zaslúži príjemné prostredé!