Ako pestovať sladké a chutné rajčiny? Zabudnuté triky našich prababičiek, ktoré dnes nikto nepozná

rajčiny
rajčiny Foto: www.shutterstock.com

Máte pocit, že rajčiny kedysi chutili lepšie, boli oveľa sladšie, väčšie a krásne červené? Nie je to iba nostalgický dojem – je na tom kus pravdy! Staré generácie záhradkárov presne vedeli, ako rajčiakom dopriať všetko, čo potrebujú, aby priniesli čo najbohatšiu a najchutnejšiu úrodu. Pozreli sme sa do minulosti a objavili niekoľko zabudnutých trikov z prvej republiky, ktoré sa dnes vytrácajú, no stoja za obnovenie.

Dôležité je vybrať správne miesto na pestovanie rajčín

V súčasnosti veľa záhradkárov podceňuje dôležitosť správneho striedania plodín. Naše prastaré mamy však veľmi dobre vedeli, že rajčiny nikdy nesmú ísť na záhon, kde predtým rástli zemiaky, paprika či baklažány. Dôvod je jednoduchý – tieto rastliny majú podobných nepriateľov a škodcov. Ak zasadíte rajčiny na pôdu po príbuzných plodinách, vystavujete ich riziku napadnutia rôznymi chorobami a škodcami, ktoré tam ostali zo sezóny predtým.

Rovnako dôležitá je aj kyslosť pôdy. Aj keď rajčiny tolerujú mierne kyslú pôdu, príliš kyslé prostredie je pre ne škodlivé a výrazne im uberá na kondícii aj úrode. Ideálne je, ak pôdu pred výsadbou mierne upravíte pridaním vápna alebo iných prírodných prípravkov, aby ste zabezpečili optimálnu hodnotu pH.

Rajčiny milujú oporu, aby mohli rásť vysoko

Druhou veľmi dôležitou zásadou, na ktorú starší záhradkári nikdy nezabúdali, bolo poskytnúť rajčinám vhodnú oporu. Sadenice by mali byť vysadené aspoň 30 až 40 centimetrov od seba, aby mali dostatok priestoru na rast a dostatočný prístup k vzduchu a svetlu.

Ak necháte rastliny bez podpory, budú sa plaziť po zemi, čím sa zníži ich produkcia a navyše sa veľmi ľahko nakazia plesňou či inými chorobami. Stačí pritom jednoduchý drevený kolík alebo kovová opora. Rajčiny majú prirodzenú tendenciu „šplhať“ smerom hore za slnkom, takže sa samy budú pnúť a rásť do výšky.

Zalievajte múdro – ani málo, ani príliš

Správne zavlažovanie je tajomstvom úspechu. Rajčiny potrebujú dostatok vlahy, najmä v horúcich letných dňoch. Dôležité však je vyhnúť sa premočeniu pôdy. Ak sú rajčiny vystavené príliš veľkej vlhkosti, veľmi ľahko sa objavia plesne, ktoré dokážu zničiť celú úrodu.

Optimálne je preto zalievať rajčiny pravidelne, ale s mierou – pôda by mala byť vlhká, no nie premočená. Najlepším časom na zalievanie sú skoré ranné alebo neskoršie večerné hodiny, aby voda nespôsobovala popáleniny listov vplyvom silného slnka.

Starý trik na prihnojovanie – drevený popol z kachlí

Naše prastaré mamy nepoužívali žiadne drahé umelé hnojivá. Namiesto toho nedali dopustiť na obyčajný drevený popol, ktorý zostal po kúrení v kachliach alebo v peciach. Popol je bohatý na draslík, fosfor aj vápnik, čo sú minerály dôležité pre zdravie a sladkú chuť rajčín.

Jednoducho rozsypte tenkú vrstvu dreveného popola okolo rastlín a jemne premiešajte so zemou. Rajčiny túto prírodnú výživu ocenia a odvďačia sa vám sladkou a chutnou úrodou.

Pravidelné vyštipovanie zabezpečí bohatú úrodu

Zaštipovanie výhonkov je osvedčená metóda, ako zlepšiť kvalitu a množstvo úrody rajčín. Pravidelne odstraňujte tzv. „zálistky“ – bočné výhonky, ktoré vyrastajú v pazuchách listov.

Dôležité je robiť to ručne, teda priamo prstami, nie nožom či nožnicami. Nožom by ste totiž mohli rastlinu ľahko poškodiť a naviac na nej rozšíriť prípadné ochorenia z jednej rastliny na druhú. Pravidelným zaštipovaním sa rastlina bude môcť lepšie sústrediť na výživu plodov, ktoré budú oveľa sladšie a väčšie.

A aké máte svoje osvedčené záhradkárske triky vy? Darí sa vám dopestovať rajčiny rovnako sladké a chutné, ako ich poznáte z detstva, alebo máte pocit, že tie z obchodov sú dnes už len slabým odvarom pravých záhradných rajčín z minulosti? Skúste tieto staré dobré rady a uvidíte, že vaša tohtoročná úroda bude stáť za to!

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať