Ako ohriať zemiakovú kašu tak, aby chutila ako čerstvá. Väčšina ľudí robí túto chybu

zemiaková kaša
zemiaková kaša Foto: www.shutterstock.com

Zemiaková kaša je jedným z tých pokrmov, ktoré si zamilujú deti aj dospelí bez ohľadu na vek. Je síce možné, že poznáte niekoho, kto jej neholduje, no takýchto prípadov je skutočne minimum.

Pri varení zemiakovej kaše máme neraz obavy, či jej nepripravíme málo, a tak sa radšej poistíme väčším množstvom. Tento prístup vedie k tomu, že v chladničke ostáva prebytok, ktorý sa na druhý deň pokúšame rýchlo ohriať. Tu nastáva problém – ohriata v mikrovlnke už zemiaková kaša ani zďaleka nepripomína tú lahodnú, nadýchanú verziu, akú sme jedli včera. Skôr sa mení na tvrdú, nevábnu masu.

Ak si chcete na druhý deň dopriať zemiakovú kašu, ktorá si zachová chuť a jemnosť, existujú spôsoby, ako ju ohriať inak. Stačí drobná úprava postupu a výsledok bude výrazne lepší.

Efektívne spôsoby, ako ohriať zemiakovú kašu bez straty chuti a konzistencie

  1. Zohrievanie na sporáku. Pripravte si hrniec a na jeho dno vložte kúsoček masla spolu s trochou smotany. Tieto suroviny sú kľúčové pre zachovanie krémovej konzistencie. Keď sa maslo roztopí, pridajte zemiakovú kašu priamo z chladničky. Ohrievajte ju na miernom ohni a počas celého procesu dôsledne miešajte, aby sa nepripálila. Ak sa vám bude zdať príliš hustá, prilejte ešte smotanu alebo trochu mlieka. Nebojte sa kašu dochutiť štipkou soli alebo muškátovým orieškom, čím jej vrátite stratenú lahodnosť.
  2. Vodný kúpeľ pre rovnomerné ohriatie. Ak máte trochu viac času, vodný kúpeľ je ideálnym riešením. Kašu preložte do misky, ktorú zakryjete pokrievkou, alobalom alebo utierkou. Pripravte hrniec s vodou – dôležité je, aby hladina vody nepresahovala dno misky. Keď voda v hrnci začne vrieť, vložte do nej misku s kašou a ohrievajte na miernom ohni. Po každých 15 minútach kašu dôkladne premiešajte, aby sa teplo šírilo rovnomerne. Keď dosiahne správnu teplotu, pridajte maslo alebo smotanu, čím zabezpečíte jej krémovú štruktúru.
  3. Pomalý hrniec ako nenáročná voľba. Ak vlastníte pomalý hrniec, tento spôsob je veľmi pohodlný. Na dno hrnca dajte trochu smotany a masla, pridajte studenú kašu a všetko premiešajte. Nastavte hrniec na nízku teplotu a nechajte ohrievať. Zemiaková kaša bude pripravená na podávanie kedykoľvek počas nasledujúcich 4 hodín. Počas ohrevu nezabudnite kašu aspoň raz za hodinu premiešať, aby sa zohrievala rovnomerne a zachovala si správnu konzistenciu.
  4. Mikrovlnka ako posledná možnosť. Keď naozaj nemáte čas, mikrovlnka je najrýchlejšou cestou. Vložte zemiakovú kašu do misky, prikryte ju pokrievkou alebo fóliou a nastavte výkon na 600 W. Ohrievajte približne 2 minúty. Následne pridajte smotanu alebo maslo a premiešajte. V prípade potreby proces zopakujte, aby ste dosiahli rovnomerné prehriatie. Aj keď mikrovlnka nie je ideálna, správnym postupom môžete výsledok aspoň trochu vylepšiť.

Zemiakovú kašu si môžete bez problémov vychutnať aj bez laktózy. Stačí použiť vegánske alternatívy masla a mlieka. Výsledná kaša bude rovnako krémová a chutná, ako keby ste použili bežné suroviny. Nezáleží na tom, aké ingrediencie použijete – s dobrým postupom bude kaša vždy lahodná.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať