Ako naše babičky dokázali pripraviť nadýchané palacinky bez kypriaceho prášku?

babičkine nadýchané palacinky
babičkine nadýchané palacinky Foto: www.shutterstock.com

Palacinky sú obľúbeným jedlom, ktoré si získa každého – od malých detí až po dospelých. Hodia sa na sladké raňajky, slané obedy či rýchle večere. Sú nielen chutné, ale aj jednoduché na prípravu, pretože základné suroviny na ich cesto nájdeme takmer vždy doma. Ich dokonalosť však spočíva v tom, ako jemné a nadýchané dokážu byť. Ale čo robiť, keď nemáte kypriaci prášok? Naše babičky poznali tajné triky, ktoré zaručia výborný výsledok aj bez neho.

Všestrannosť palaciniek

Palacinky sú jedným z najvariabilnejších pokrmov. Môžete ich pripraviť na sladko s džemom, ovocím, medom či šľahačkou, alebo zvoliť slanú verziu so syrom, šunkou či zeleninou. Práve ich všestrannosť ich robí obľúbenými. Aj keď sú ingrediencie na cesto jednoduché – múka, vajcia, mlieko a štipka soli – výsledná textúra môže byť rôzna. Ak chcete, aby boli vaše palacinky jemné, mäkké a nadýchané, nepotrebujete špeciálne prísady, stačí použiť niekoľko osvedčených trikov.

Tajomstvo nadýchaných palaciniek: čo funguje najlepšie?

Japonská inšpirácia

Ak hľadáte dokonalé, nadýchané palacinky, môžete sa inšpirovať japonskou kuchyňou. Japonské lievance, ktoré sú známe svojou výškou a jemnou textúrou, sa pripravujú veľmi špeciálnym spôsobom. Ich tajomstvom je vyšľahanie bielkov do tuhého snehu, ktorý sa jemne zapracuje do cesta. Táto technika dokáže aj z obyčajných palaciniek vytvoriť nadýchaný zázrak.

Viac vo videu a pod ním inšpirácia našich babičiek:

Ako to robili naše babičky?

Naše staré mamy nemali po ruke moderné kypriace prášky či prášky do pečiva, preto sa museli spoľahnúť na iné metódy. Tieto osvedčené spôsoby používali už desaťročia a stále sú rovnako účinné. Tu sú tie najlepšie tipy:

  1. Vyšľahaný sneh z bielkov:
    Oddeliť bielka od žĺtkov a vyšľahať ich na tuhý sneh je jednoduchý, ale účinný spôsob, ako dosiahnuť ľahké a jemné cesto. Keď sneh jemne vmiešate do zmesi, palacinky získajú úžasnú nadýchanosť. Tento trik funguje rovnako dobre aj na lievance.
  2. Cmar ako prírodný pomocník:
    Jednou z tajných surovín, ktorú babičky pridávali do cesta, bol cmar. Tento fermentovaný mliečny výrobok nielenže dodá cestu jemnú kyslastú chuť, ale zároveň zlepší jeho textúru a nadýchanosť. Okrem toho má cmar zdravotné benefity – obsahuje veľké množstvo bielkovín, vápnika a minerálov, ktoré prospievajú kostiam a svalom. Palacinky s cmarom sú nielen chutné, ale aj výživné.
  3. Jogurt ako alternatíva k cmaru:
    Ak nemáte cmar, skvelou náhradou je obyčajný biely jogurt. Ten zabezpečí, že palacinky budú elastické, jemné a chutné. Jogurt tiež obsahuje probiotiká, ktoré podporujú zdravé trávenie, a navyše dodá cestu špecifickú jogurtovú príchuť. Ak jogurt skombinujete s vyšľahanými bielkami, dosiahnete takú nadýchanosť, že sa palacinky doslova rozplývajú na jazyku.

Prečo vynechať kypriaci prášok?

Kypriaci prášok síce dokáže cesto odľahčiť, ale jeho použitie má aj svoje nevýhody. Mnohí ľudia pociťujú, že jeho chuť môže byť príliš výrazná, ak ho pridáte priveľa. Navyše, ak kypriaci prášok nemáte poruke, tieto prírodné triky vám umožnia pripraviť dokonalé palacinky kedykoľvek.

Ako servírovať palacinky?

Hotové palacinky môžete podávať podľa svojej chuti a preferencií. Sladké verzie skvelo doplní čerstvé ovocie, jogurt, med či čokoládový krém. Slané varianty zase potešia syrmi, šunkou či zeleninou. Nezáleží na tom, aký spôsob servírovania si vyberiete, dôležité je, že palacinky pripravené podľa babičkiných trikov budú vždy mäkké, ľahké a dokonale chutné.

Skúste to aj vy!

Vyskúšajte tieto tradičné metódy a pripravte si palacinky, ktoré budú na stole miznúť rýchlosťou svetla. Nadýchané raňajky, ktoré ulahodia oku aj chuťovým pohárikom, sú teraz na dosah ruky.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať