Všetci vieme, že zelenina je pre naše zdravie neoceniteľná – obsahuje vitamíny, minerály, vlákninu a množstvo antioxidantov. No nie každý sa na tanier plný brokolice alebo varenej mrkvy pozerá s nadšením. Ak patríte medzi tých, ktorí sa musia do konzumácie zeleniny skôr premáhať, máme pre vás riešenie – v kuchyni sa s ňou dá doslova čarovať tak, že si ju takmer ani nevšimnete. A výsledok? Vaše telo získa, čo potrebuje, a vaše chuťové poháriky nebudú protestovať.
Podľa prieskumov má len približne štvrtina ľudí zeleninu denne na tanieri. Odporúčaný denný príjem sa pritom pohybuje okolo 400 gramov, čo zodpovedá napríklad dvom menším uhorkám, trom rajčinám alebo dvom paprikám. Ako ale tento cieľ dosiahnuť, ak zeleninu z duše neznášate? Existuje množstvo kreatívnych spôsobov, ako ju „zamaskovať“ do jedla – a verte či nie, vôbec to nemusí znamenať utrpenie. Práve naopak – zrazu zistíte, že dokážete zjesť viac zeleniny než kedykoľvek predtým, a to bez znechuteného výrazu na tvári.
Recept na smoothie od Reese Witherspoon (video):
https://www.youtube.com/watch?v=BfANgKKKJ2k&t=
1. Krémové smoothie ako od celebrít
Milujete sladké koktaily či mliečne šejky? Využite to vo svoj prospech. Krémové smoothie sú skvelým spôsobom, ako do tela nenápadne dostať poriadnu dávku zeleniny. Hoci niektoré „zelené“ nápoje môžu pripomínať chuť trávnika, existujú aj jemnejšie verzie vhodné pre začiatočníkov. Skombinujte napríklad cuketu so špenátom, banánom, rastlinným mliekom a lyžičkou arašidového masla – vznikne z toho výživná bomba, ktorá chutí skôr ako dezert než zeleninový šalát. Cuketa či varený karfiol sa postarajú o hladkú konzistenciu a takmer žiadnu chuť. Pridajte vanilku, kakao, škoricu, prípadne lesné ovocie a máte dokonalý zdravý nápoj.
2. Hladká zeleninová omáčka na cestoviny
Kto by nemal rád cestoviny? A ak ich zalievate výlučne paradajkovou omáčkou, je čas skúsiť niečo nové. Uvarenú zeleninu, ako brokolica, tekvica, cuketa či sladké zemiaky, môžete jednoducho rozmixovať s trochou smotany, mlieka alebo vývaru a dochutiť soľou, bylinkami, cesnakom, čili alebo citrónovou šťavou. Výsledkom je lahodná, krémová omáčka, v ktorej zeleninu nespozná ani ten najväčší odporca. Navyše, takto pripravené jedlo má menej kalórií a viac živín než klasické smotanové omáčky.
3. Zeleninové palacinky, ktoré neurazia
Ak existujú banánové palacinky, prečo by sme nemohli pripraviť aj tie so zeleninou? Možno to neznie príťažlivo, no chuť vás príjemne prekvapí. Skúste napríklad rozmixovať baby špenát alebo nastrúhanú mrkvu s trochou múky, vajíčkom a mliekom. Vznikne vám cesto na farebné a výživné palacinky, ktoré môžete podávať nasladko aj naslano – ideálne na raňajky, ale aj ako ľahká večera. Navyše zužitkujete aj zeleninu, ktorá už nie je úplne čerstvá.
4. Zelenina v sladkostiach? Funguje to!
Znie to možno čudne, ale zelenina v koláčoch nie je žiadna novinka. Najznámejším príkladom sú čokoládové brownies s červenou repou – vďaka nej sú dezerty vláčne a nečakane chutné. Okrem repy však môžete do sladkých pochúťok „prepašovať“ aj nastrúhanú mrkvu, cuketu alebo dokonca batáty. Skvele sa hodia napríklad do muffinov či banánového chlebíka. Ak máte doma deti alebo partnera, ktorý zeleninu obchádza oblúkom, skúste im takto nenápadne podsunúť výživný dezert. Nikto nič nespozná!
5. Zeleninový burger – chutný a prekvapivý
Ak si myslíte, že burger musí obsahovať len hovädzie mäso, zamyslite sa ešte raz. Dobre pripravený zeleninový burger môže byť doslova chuťová senzácia – a často osloví aj zarytých mäsožravcov. Tajomstvo je v dostatočne výraznom korenení a v tom, že zeleninu treba dobre nasekať či rozmixovať. Skombinujte fazuľu, šošovicu, mrkvu, cuketu, cibuľu a obľúbené bylinky, vytvarujte placky a opečte ich na panvici. Výsledok? Šťavnatý burger, ktorý chutí a zároveň zasýti.
6. Pikantné chilli, kde zelenina hrá druhé husle
Obľubujete jedlá s mexickým nádychom? Vyskúšajte chilli con carne – nielenže je plné chutí, ale aj ideálnym jedlom na zamaskovanie veľkého množstva zeleniny. Do základu patrí paprika, cibuľa, mrkva, fazuľa a kukurica, ale pokojne môžete pridať aj cuketu, tekvicu, zeler alebo nasekaný špenát. Vďaka koreninám a intenzívnej chuti omáčky si zeleninu takmer nik nevšimne. Výborný spôsob, ako jedlo ozdraviť bez kompromisov.
Zelenina nemusí byť nuda ani trápenie. S trochou kreativity ju dokážete „zakamuflovať“ tak, že si ani nevšimnete, že ju jete. A vaše telo sa vám poďakuje. Či už cez smoothie, omáčky, dezerty alebo burger – možností je veľa a každá z nich môže byť chutnejšia, než by ste čakali. Tak prečo to neskúsiť?