Stať sa dobrým kuchárom nie je jednoduché. Neskúsený kuchár môže pokaziť aj tie najzákladnejšie pokrmy. Avšak vďaka malým kuchynským trikom sa môžete zlepšiť nielen v samotnom varení, ale aj prekvapiť blízkych jedinečnými chuťami bežných jedál.
Pripravili sme pre vás zoznam 20 praktických rád, ktoré určite ocení každý, kto trávi čas v kuchyni.

príprava mäsa Foto: www.shutterstock.com
Kuchynské tipy a triky
- Perfektné vyprážanie ryby
Ak chcete, aby sa ryba pri vyprážaní nespálila a zostala jemná, namiesto toho, aby ste mazali panvicu olejom, potrite ním samotnú rybu. Týmto spôsobom získa správnu štruktúru bez prebytočného tuku. - Netypická omáčka
Experimentovanie v kuchyni je kľúčové, najmä čo sa týka omáčok. Vyskúšajte zmiešať krabie mäso s grapefruitovou šťavou a použite túto zmes na toasty alebo ako prísadu do cestovín. - Odstránenie tuku z kuracieho mäsa
Na zníženie obsahu tuku v kuracom mäse môžete použiť papierové utierky – jemne mäso osušte, aby ste sa zbavili prebytočného tuku. - Výdatnejší šalát so zemiakmi
Pre dosiahnutie sýtosti šalátu pridajte varené zemiaky. Šéfkuchári odporúčajú krájať zemiaky, kým sú ešte teplé, pre lepšiu textúru. - Správne varenie mladej repy
Červená repa je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov a je užitočná aj pri liečbe niektorých zdravotných problémov. Odporúča sa variť ju v jemne osolenej vode. - Optimálne použitie uhlia pri grilovaní
Pri grilovaní sa vyhnite použitiu nadmerného množstva uhlia. Uhlie umiestnite na jednu stranu grilu a jedlo pomaly presúvajte nad ohňom. - Pikantná príchuť šalátu
Obyčajný zeleninový šalát môžete vylepšiť pridaním štipky vanilky, ktorá mu dodá neobvyklú, ale príjemnú chuť. - Chrumkavá kôrka na mäse
Ak túžite po chrumkavej kôrke na mäse, pridajte na panvicu pri smažení trošku múky. Tým sa vytvorí skvelý obal. - Citrónová kôra do omáčok
Citrónová kôra dokáže smotanovým omáčkam dodať sviežosť a jedinečný nádych. - Zníženie zápachu pri smažení cibule
Pri smažení cibule pridajte štipku soli a smažte na nízkom plameni, aby ste minimalizovali nepríjemný zápach. - Ryba na grile bez prilepenia
Pred grilovaním ryby ju potrite soľou. Soľ absorbuje prebytočnú vlhkosť, čo zabráni prilepeniu ryby na rošt. - Alternatíva ku strúhanke
Skúste namiesto strúhanky použiť mleté orechy. Výsledok vás príjemne prekvapí! - Rizoto s tajnou prísadou
Do rizota pridajte počas prípravy trochu vermútu. Táto malá zmena vytvorí výrazne bohatšiu chuť. - Správne ohrievanie medu
Ak chcete ohriať med, ponorte nádobu s ním do horúcej vody. To je najlepší spôsob, ako zachovať jeho výživové hodnoty. - Príprava cesnakovej pasty
Cesnak nakrájajte na drobné kúsky, potom ho rozpučte nožom a pridajte štipku soli. Takto dosiahnete jemnú pastu. - Šľahanie vajec nad parou
Ak potrebujete vyšľahať vajcia so šťavou a cukrom, urobte to nad hrncom s horúcou vodou – výsledok bude dokonale jemný. - Marináda z piva
Na marinádu na grilované mäso skúste zmiešať svetlé pivo, sójovú omáčku, soľ a čierne korenie. Tento marinád dodá mäsu špecifickú chuť. - Originálna zálievka
Zmiešajte šťaveľ, fenikel a citrónovú šťavu pre získanie sviežej zálievky, ktorá výborne doplní akékoľvek jedlo. - Jednoduché krájanie vajec
Ak chcete nakrájať vajcia natvrdo bez toho, aby sa drobili, nôž namočte do studenej vody pred každým rezom. - Mäta pri príprave mäsa
Mäta sa hodí nielen do dezertov, ale aj k mäsovým pokrmom. Najlepšie sa jej chuť uvoľní, ak ju pridáte už na začiatku prípravy.

vajcia Foto: www.shutterstock.com
Tieto praktické rady môžu pomôcť nielen začiatočníkom, ale aj skúseným kuchárom. Zdieľajte tieto triky so svojimi priateľmi, aby si aj oni mohli vylepšiť svoje kuchárske zručnosti!