Stať sa dobrým kuchárom nie je jednoduché. Neskúsený kuchár môže pokaziť aj tie najzákladnejšie pokrmy. Avšak vďaka malým kuchynským trikom sa môžete zlepšiť nielen v samotnom varení, ale aj prekvapiť blízkych jedinečnými chuťami bežných jedál.
Pripravili sme pre vás zoznam 20 praktických rád, ktoré určite ocení každý, kto trávi čas v kuchyni.
Kuchynské tipy a triky
- Perfektné vyprážanie ryby
Ak chcete, aby sa ryba pri vyprážaní nespálila a zostala jemná, namiesto toho, aby ste mazali panvicu olejom, potrite ním samotnú rybu. Týmto spôsobom získa správnu štruktúru bez prebytočného tuku. - Netypická omáčka
Experimentovanie v kuchyni je kľúčové, najmä čo sa týka omáčok. Vyskúšajte zmiešať krabie mäso s grapefruitovou šťavou a použite túto zmes na toasty alebo ako prísadu do cestovín. - Odstránenie tuku z kuracieho mäsa
Na zníženie obsahu tuku v kuracom mäse môžete použiť papierové utierky – jemne mäso osušte, aby ste sa zbavili prebytočného tuku. - Výdatnejší šalát so zemiakmi
Pre dosiahnutie sýtosti šalátu pridajte varené zemiaky. Šéfkuchári odporúčajú krájať zemiaky, kým sú ešte teplé, pre lepšiu textúru. - Správne varenie mladej repy
Červená repa je skvelým zdrojom vitamínov a minerálov a je užitočná aj pri liečbe niektorých zdravotných problémov. Odporúča sa variť ju v jemne osolenej vode. - Optimálne použitie uhlia pri grilovaní
Pri grilovaní sa vyhnite použitiu nadmerného množstva uhlia. Uhlie umiestnite na jednu stranu grilu a jedlo pomaly presúvajte nad ohňom. - Pikantná príchuť šalátu
Obyčajný zeleninový šalát môžete vylepšiť pridaním štipky vanilky, ktorá mu dodá neobvyklú, ale príjemnú chuť. - Chrumkavá kôrka na mäse
Ak túžite po chrumkavej kôrke na mäse, pridajte na panvicu pri smažení trošku múky. Tým sa vytvorí skvelý obal. - Citrónová kôra do omáčok
Citrónová kôra dokáže smotanovým omáčkam dodať sviežosť a jedinečný nádych. - Zníženie zápachu pri smažení cibule
Pri smažení cibule pridajte štipku soli a smažte na nízkom plameni, aby ste minimalizovali nepríjemný zápach. - Ryba na grile bez prilepenia
Pred grilovaním ryby ju potrite soľou. Soľ absorbuje prebytočnú vlhkosť, čo zabráni prilepeniu ryby na rošt. - Alternatíva ku strúhanke
Skúste namiesto strúhanky použiť mleté orechy. Výsledok vás príjemne prekvapí! - Rizoto s tajnou prísadou
Do rizota pridajte počas prípravy trochu vermútu. Táto malá zmena vytvorí výrazne bohatšiu chuť. - Správne ohrievanie medu
Ak chcete ohriať med, ponorte nádobu s ním do horúcej vody. To je najlepší spôsob, ako zachovať jeho výživové hodnoty. - Príprava cesnakovej pasty
Cesnak nakrájajte na drobné kúsky, potom ho rozpučte nožom a pridajte štipku soli. Takto dosiahnete jemnú pastu. - Šľahanie vajec nad parou
Ak potrebujete vyšľahať vajcia so šťavou a cukrom, urobte to nad hrncom s horúcou vodou – výsledok bude dokonale jemný. - Marináda z piva
Na marinádu na grilované mäso skúste zmiešať svetlé pivo, sójovú omáčku, soľ a čierne korenie. Tento marinád dodá mäsu špecifickú chuť. - Originálna zálievka
Zmiešajte šťaveľ, fenikel a citrónovú šťavu pre získanie sviežej zálievky, ktorá výborne doplní akékoľvek jedlo. - Jednoduché krájanie vajec
Ak chcete nakrájať vajcia natvrdo bez toho, aby sa drobili, nôž namočte do studenej vody pred každým rezom. - Mäta pri príprave mäsa
Mäta sa hodí nielen do dezertov, ale aj k mäsovým pokrmom. Najlepšie sa jej chuť uvoľní, ak ju pridáte už na začiatku prípravy.
Tieto praktické rady môžu pomôcť nielen začiatočníkom, ale aj skúseným kuchárom. Zdieľajte tieto triky so svojimi priateľmi, aby si aj oni mohli vylepšiť svoje kuchárske zručnosti!