10 geniálnych fínt z čias starých mám. Zabudnite na drahé pomôcky, stačí sóda a citrón

varenie
varenie Foto: depositphotos.com

Dnes máme kuchyňu plnú spotrebičov – od mixérov cez mikrovlnky až po rôzne moderné pomôcky. Napriek tomu mnoho trikov, ktoré používali naše staré mamy, má svoje pevné miesto aj dnes. Sú založené na jednoduchých princípoch, nevyžadujú drahé prístroje ani chémiu a pritom naozaj fungujú.

VIDEO: Citrón v domácnosti – rýchle využitia

Pozri si krátke video s tipmi, kde všade sa dá v domácnosti využiť citrón:

Tu je desať kuchynských rád, ktoré sú overené a pravdivé.

1. Chlieb zostane dlhšie mäkký s jablkom alebo zemiakom

Keď sa k bochníku chleba vloží kúsok jablka či surovej zemiaky, prirodzená vlhkosť z nich pomaly prechádza do pečiva. Vďaka tomu chlieb nevysychá tak rýchlo a nestvrdne. Tento postup je bezpečný a funguje rovnako dobre aj dnes.

Lepší výsledok dosiahnete, ak chlieb zabalíte do čistej utierky alebo vložíte do plátenného vrecka.

2. Citrón odstráni pachy a udrží zeleninu sviežu

Šťava z citróna neutralizuje pachy, preto si ňou môžete umyť ruky po krájaní cibule či cesnaku. Zápach zmizne okamžite.

Ak pridáte pár kvapiek citrónovej šťavy do vody pri varení zeleniny (napr. brokolice alebo fazuľky), kyselina citrónová pomôže zachovať jej farbu a chrumkavosť. Tento trik používajú aj profesionálni kuchári.

3. Bylinky vydržia dlhšie, ak ich zabalíte do vlhkého obrúska

Čerstvé bylinky rýchlo vädnú, no ak ich zabalíte do mierne navlhčeného papierového obrúska a uložíte do chladničky, zostanú svieže niekoľko dní.

Ak ich máte viac, než spotrebujete, pokojne ich nasekajte a zamrazte v malých porciách. Chuť si zachovajú a využijete ich aj v zime.

4. Maslo so soľou sa nekazí tak rýchlo

Soľ pôsobí ako prírodný konzervant. Ak je maslo osolené, spomaľuje sa jeho žltnutie a vznik nepríjemnej pachuti. Navyše sa pri izbovej teplote stáva poddajnejším a lepšie sa natiera.

5. Vajcia sa lúpu ľahšie s octom alebo sódou

Ak do vody pri varení pridáte lyžičku octu alebo štipku jedlej sódy, škrupina sa po uvarení ľahšie oddeľuje. Dôvod je jednoduchý – zmení sa pH vody, čo naruší väzbu medzi vaječnou membránou a škrupinou.

6. Sóda bikarbóna vyčistí rúru bez chémie

Sóda bikarbóna je prírodný čistiaci prostriedok. Stačí ju zmiešať s trochou vody na hustú pastu, naniesť na pripálené miesta v rúre a nechať pôsobiť. Po chvíli mastnota zmäkne a dá sa ľahko zotrieť.

Je to účinné, ekologické a bezpečné riešenie bez chemických výparov.

7. Koláče zostanú vláčne s kúskom chleba alebo obrúskom

Ak vložíte do nádoby s koláčmi kúsok čerstvého chleba, vlhkosť z neho sa prenesie do pečiva a to zostane mäkké dlhšie. Rovnako funguje aj vlhký papierový obrúsok.

Najlepšie je skladovať koláče v uzatvorenej nádobe, aby sa vzduch nedostal dovnútra.

8. Štipka soli zmierni horkosť kávy

Ak je káva príliš horká, pridanie malého množstva soli dokáže chuť zjemniť. Soľ totiž tlmí vnímanie horkých látok na jazyku.

Funguje to, ale stačí naozaj štipka – ak by ste to prehnali, káva by bola slaná.

9. Sóda skracuje čas varenia strukovín

Fazuľa, cícer či šošovica sa varia dlho. Keď však do vody na namáčanie pridáte trochu jedlej sódy, strukoviny rýchlejšie zmäknú. Sóda mení pH vody a narušuje šupku, takže varenie je kratšie.

Používajte ju však s mierou – príliš veľa sódy môže ovplyvniť chuť jedla.

10. Správne skladovanie ovocia a zeleniny predĺži ich čerstvosť

Ovocie a zeleninu je dobré skladovať oddelene, pretože niektoré druhy (napr. jablká) uvoľňujú etylén, ktorý urýchľuje dozrievanie a kazenie iných plodov. Najlepšie je ukladať ich do priedušných plátenných vreciek alebo perforovaných nádob.

Citrusy môžete pokojne aj zamraziť – po rozmrazení si zachovajú arómu a šťavu, takže sa dajú použiť do nápojov alebo dezertov.

Tieto triky nie sú žiadne povery – všetky majú jednoduché vysvetlenie a stoja na prírodných procesoch. Naše staré mamy možno nemali vedecké zdôvodnenia, ale poznali prax, ktorá fungovala. Aj v modernej kuchyni môžu tieto rady ušetriť čas, peniaze a neraz aj nervy.

Odporúčané

Mohlo by Vás zaujímať