Ako môže strava založená na rastlinách pomôcť planéte?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Default
Foto: Herbalife Nutrition

Rastlinná strava sa stáva dôležitou súčasťou našich stravovacích návykov. Mnoho  ľudí si uvedomuje jej zdravotné benefity, preto je tiež stále častejšie uprednostňovaná vzhľadom na spoločenskú zodpovednosť najmä v súvislosti s klimatickými zmenami a stavom životného prostredia.

Nedostatok jedla nie je u nás v súčasnej dobe témou, no stal sa ešte väčšou výzvou aj kvôli prepuknutiu pandémie Covid-19. Na svete ešte stále existujú miesta, kde je prístup k jedlu každodennou výzvou. Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo odhaduje, že do roku 2050 bude musieť svetová produkcia potravín vzrásť o 70 %[1], aby uspokojila potreby budúcej populácie. Na dosiahnutie tohto cieľa bude potrebné zdvojnásobiť produkciu potravín, pričom potravinársky priemysel sa bude musieť vyrovnať s nárastom populácie a zároveň poklesom dostupnosti pôdy, vody a energetických zdrojov.

Bielkoviny rastlinného pôvodu: zdravá alternatíva

Pri dodržiavaní zásad zdravého životného štýlu je konzumácia bielkovín zásadná. Rastlinné bielkoviny sú na rozdiel od živočíšnych prirodzene bez cholesterolu a majú relatívne nízky obsah nasýtených tukov[2]. Z hľadiska udržateľnosti sú teda rozumnejšou voľbou práve rastlinné bielkoviny, najmä sója[3].

Vedeli ste, že na poľnohospodárskej pôde s rozlohou jedného akra (4047 m2) je možné vypestovať až 161 kg sójového proteínu?

J4664 sustainability grids_sk_7.jpg
Foto: Herbalife Nutrition

Spoločnosť Herbalife Nutrition tiež spustila kampaň „Nutrition for Zero Hunger“ (Výživa pre nulovú toleranciu hladu) s cieľom zvýšiť povedomie o problémoch týkajúcich sa dosiahnutia 2. cieľa OSN v oblasti udržateľného rozvoja – „Žiadny hlad“. Boj proti podvýžive vo všetkých jej formách je globálnou výzvou. Rastlinná strava poskytuje ľudskému telu zdravší zdroj bielkovín než strava živočíšna a zároveň pomáha chrániť životné prostredie a znižovať emisie uhlíka, ktoré prispievajú ku klimatickým zmenám.Herbalife Nutrition, popredná spoločnosť v oblasti výživy, je odhodlaná plniť svoje záväzky v oblasti udržateľnosti. Spoločnosť už posledných 40 rokov využíva bielkoviny rastlinného pôvodu vo svojich najpredávanejších produktoch. „Neustále sa snažíme zlepšovať a napĺňať našu misiu v oblasti udržateľnosti. Staviame na aktivitách, ktoré sme realizovali v posledných rokoch a robíme ďalšie kroky, aby sme zabezpečili využitie nových a inovatívnych rastlinných proteínov ako základnej zložky v našich nových produktoch, akým je napríklad Tri Blend,“ uvádza Martin Veselý, Country manager Herbalife Nutrition pre Českú republiku a Slovensko.

V rámci svojho programu trvalej udržateľnosti sa spoločnosť Herbalife Nutrition usiluje o znižovanie odpadu naprieč svojimi závodmi a obchodnými aktivitami, vrátane odstraňovania plastov z obalov, zvyšovania recyklácie a znižovania prepravy s cieľom redukovať skleníkové plyny.

Herbalife Nutrition a udržateľnosť v číslach

  • Prostredníctvom predajných centier bolo celosvetovo zrecyklovaných viac ako 200 000 kg plastov.
  • Znížením počtu presunov medzi výrobnými závodmi sa ušetrilo 1,3 milióna kilometrov.
  • Plastové tašky boli nahradené papierovými zo 100 % recyklovaného materiálu.
  • Nahradenie papierovej verzie smerníc a návodov ich digitálnou verziou prinieslo úsporu 89 000 kg papiera v 27 krajinách regiónu EMEA (Európa, Stredný východ a Afrika).
  • Z propagačných materiálov bolo odstránených 5 900 kg plastových obalov.
  • Skúšobné balíčky sú vyrobené zo 100 % recyklovaného plastu (úspora 2 250 kg plastu) a členské balíčky obsahujú o 80 % menej baliaceho materiálu.
  • Pri balení zásielok sa využíva o 50 % menej plastových výplní z recyklovaného materiálu.
  • Od roku 2015 dochádza k postupnému znižovaniu objemu plastového obalu kľúčového produktu Formula 1. Celková úspora predstavuje 1,4 milióna kg plastu.
  • Výmena krabice pre skladovanie proteínových tyčiniek priniesla úsporu 480 kg plastu.
  • Na produkty radu Herbalife Skin s objemom 50 ml sa využíva o 40 % menej vonkajšieho obalového materiálu.
J4664 sustainability grids_sk_4.jpg
Foto: Herbalife Nutrition

[1] Organizácia OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (2009), http://www.fao.org/news/story/en/item/35571/icode/
[2] Česká vegánska spoločnosť, http://veganskaspolecnost.cz/vyziva/bilkoviny/
[3] Herbalife Nutrition, https://iamherbalifenutrition.com/social-responsibility/plant-based-diets-help-planet/

Informačný servis

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie Herbalife Nutrition