BRATISLAVA 20. januára (WEBNOVINY) – Zimný festival jedla, ktorý sa v súčasnosti koná vo vybraných slovenských reštauráciách, v sobotu 19. januára vypravil prvý z niekoľkých Gurmán Busov.
Tie sú určené pre ľudí, ktorí chcú počas jedného dňa navštíviť viac reštaurácií. Prvá trasa nazvaná Gurmánske zámky zahŕňala zastávky v Castel Pension & Restaurant v Mierove, v reštaurácii Baldacci v Chateau Béla, v Regnum Art Hoteli Kaštieľ v Tomášove a napokon aj v rodinnej paliarni v Marcelovej.
V prvej destinácii si pre gurmánov pripravil miestny šéfkuchár srnčiu terinku so slivkovým chutney a kačacie prsia s cviklovým sabayon a pažítkovým zemiakovým pyré. Ako pozornosť podniku dostali prítomní na cestu pečenú tekvicu. Po presune do Chateau Béla bola pre účastníkov pripravená krátka prehliadka celého komplexu a menu pozostávajúce z foie gras trio a hovädzích líčok s alibernet omáčkou, domácich tagliatelle a glazovanej zeleniny.
Pred poslednou destináciou sa Gurmán Bus na niekoľko minút zastavil v rodinnej paliarni v Marcelovej, aby napokon dorazil do kaštieľa v Tomášove. Tu prítomní ochutnali prepeličku pečenú na zemiakoch a bielom víne s tekvicovým pyré, a teľaciu sviečkovú pečenú na bylinkách so zemiakovým koláčikom s hráškovým pyré, terinkou foie gras marinovanou koňakom a doloženou conccasovaným feniklom.
Súčasťou všetkých trás Gurmán Busov je aj úvodný prípitok a stretnutie so šéfkuchármi, počas ktorých je možné dozvedieť sa viac o podávaných pokrmoch. Zvyšné trasy sú: Bratislavská – Hotelová (27. januára), Ponitrie (2. februára), Malokarpatská (3. februára) a Bratislavská – Exotic (9. februára).
Do premiérového ročníka podujatia sa zapojilo viac než 30 reštaurácií z celého Slovenska, pričom každá z nich ponúka návštevníkom na výber tri druhy degustácie pozostávajúce z jedného, dvoch alebo troch jedál. Tie sú rozdelené do troch kategórií – Špecialita šéfkuchára, Jedlo starých materí podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou a Chuť regiónu s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín.
Súčasťou Zimného festivalu jedla je špička slovenskej gastronómie, ktorú reprezentujú najlepší kuchári, manažéri a someliéri podľa bedekra Gurmán na Slovensku, ako sú Jaroslav Žídek, Marián Filo, Peter Škripko, Ľuboslav Blaho, Tomáš Vyšváder či Peter Šuták.