BRATISLAVA 29. októbra (WEBNOVINY) – Na tekvicu si v ostatných rokoch vďaka vplyvu západu spomenieme hlavne pred Halloweenom, no táto jesenná zelenina nám prináša oveľa viac než len možnosť urobiť z nej strašidelnú tvár. Má smiešne nízky obsah kalórií a vysoké zastúpenie vitamínu A a betakaroténu, ktorý sa vyskytuje v oranžovo sfarbených potravinách.
Načo je nám toľko draslíka?
Tekvica je výnimočný poskytovateľ draslíka – popri úbohých 49 kalóriách v jednej šálke tekvicovej kaše má úžasných 564 miligramov draslíka. Rovnováha medzi draslíkom a sodíkom je pre naše zdravie veľmi dôležitá.
Spolupracujú totiž na udržaní acidobázickej rovnováhy v tele. Vysoký príjem draslíka v strave znižuje krvný tlak, takže tekvica je výborným liekom proti hypertenzii. Navyše sa spája so zníženým rizikom vzniku mŕtvice a udržiava zdravú hustotu kostí. Nedostatok draslíka v tele môže zapríčiniť svalové kŕče, takže ak nimi trpíte, dajte si napríklad tekvicový prívarok.
Čo v nej ešte nájdete?
Tekvica obsahuje betakarotén, alfakarotén aj betakryptoxantín, člena skupiny karotenoidov, ktorý znižuje riziko vzniku rakoviny pľúc a hrubého čreva a tiež znižuje riziko nástupu reumatoidnej artritídy. Okrem toho má aj silné antioxidačné účinky. Tiež sa v nej nachádza luteín a zeaxatín – hviezdy v programe pre zdravie očí a ochranu zraku. V tekvici je aj vitamín A a trochu vápnika, železa, horčíka, fosforu a vlákniny. Nezabudnite, že karotenoidy potrebujú na svoju absorpciu tuk, preto si ju pripravuje s kúskom masla alebo olivového oleja.
Tekvicové semienka – liek nielen pre mužov
Tekvicové semienka sú vynikajúcim prostriedkom na udržiavanie zdravia prostaty a dokonca v kombinácii s ďalšími látkami dokážu úspešne liečiť nepríjemné zväčšenie tohto mužského orgánu. No nie sú nápomocné len pánom.
Majú úžasnú schopnosť znižovať cholesterol v krvi. Tiež sú bohaté na minerálne látky, hlavne horčík, draslík a fosfor. Zaujímavosťou je, že pražené semienka majú oveľa vyšší obsah bielkovín.
Tekvicový olej – veľká delikatesa a súčasť receptu na krásu
Okrem toho, že tekvicový olej je vďaka svojej orieškovej chuti veľkou delikatesou, obsahuje celý rad zdraviu prospešných látok a navyše ho môžete pridávať do doma pripravených pleťových a vlasových masiek.
Tiež si ním môžete preplachovať ústa, vďaka čomu sa prestanú rozširovať zubné kazy a zároveň sa nemusíte obávať ani infekčných ochorení tráviaceho traktu alebo dýchacích ciest, pretože sa zbavíte všetkých škodlivín.
Už v utorok vám Webnoviny.sk prinesú zdravé a chutné tekvicové recepty.
Myslite na svoje zdravie na Facebooku!
Zdroj: 150 najzdravších potravín na svete (Jonny Bowden)