BRATISLAVA 4. apríla (WBN/PR) – Na Medzinárodný deň mrkvy (International Carrot Day) v mrkvových kostýmoch na mrkvových večierkoch s mrkvovým drinkom velebia blahodarné účinky oranžovej zeleniny na náš organizmus a na náš zrak. Buďte medzi prvými a pridajte sa k originálnym medzinárodným oslavám.
Medzinárodný deň mrkvy (International Carrot Day) vznikol v roku 2003. Mrkvoví nadšenci sa rozhodli týmto spôsobom informovať svet o jej blahodarných účinkoch. Oslavy usporadúva každoročne Veľká Británia, Francúzsko, Švédsko, Taliansko, Austrália, Japonsko a Rusko. K „mrkvátorom“ sa tento rok pridali aj odborníci bratislavskej Očnej kliniky NeoVízia. „Je to ideálna príležitosť vyvrátiť najväčšie mýty o očiach,“ reaguje primár kliniky MUDr. Radovan Piovarči.
Detoxikuje organizmus a zmierňuje zápaly
Mrkva je výborným bojovníkom proti zápalom a toxínom. Jedna porcia mrkvového šalátu denne pomáha telu prirodzene naštartovať detoxikačné procesy. Vedecké výskumy už v sedemdesiatych rokoch minulého storočia potvrdili, že jedna stredne veľká mrkva denne pomáha zmierňovať zápalové procesy, upravovať hladinu hormónov a činnosť pečene. Surový koreň je bohatý na obsah unikátnych druhov vlákniny, ktoré napomáhajú telu ľahšie sa zbavovať toxínov. Navyše, mrkva funguje ako prírodné solárium. Ak z nej chcete vyťažiť čo najviac betakaroténu a ľahšie sa opáliť, tepelne ju spracujte. Pri chrúmaní surovej sa do tela vstrebú iba 3%. Varená, či dusená mrkva na oleji uvoľní zo seba až 39% betakaroténu.
Dioptrie neodstráni
Navyše, mrkva je významným zdrojom provitamínu A – skrášľuje pleť a vyživuje sietnicu, dioptrie však neodstráni. „Veľa ľudí sa mylne domnieva, že keď bude jesť dostatok mrkvových pokrmov, okuliare potrebovať nebude. S dioptrickými chybami oka však konzumácia mrkvy vôbec nesúvisí. Mrkva je bohatá na vitamín A (podobne ako mlieko, syr, vajíčka), ktorý vyživuje sietnicu. Nepriamo tak pomáha kvalitnému vnímaniu zrakového vnemu na sietnici. Podobnú službu nám robia aj ďalšie zrakové farbivá (flavonoidy, zeakxantín a luteín nachádzajúce sa v zelenej listovej zelenine a v kukurici). Tiež nenasýtené Omega 3 mastné kyseliny v rybom oleji,“ vysvetľuje MUDr. Piovarči.
Červená, biela, oranžová
História divokých predkov mrkvy siaha na územie dnešného Afganistanu. Prvá mrkva, ktorá uzrela svetlo sveta, bola fialová a horká. Spočiatku sa pestovala na medicínske účely. V 10. storočí ju naši predkovia využívali na uľahčenie pôrodu. Svoj „kariéru“ v Európe roztočila mrkva so žltými koreňmi. Postupom času vznikla mutáciou červenej a bielej odrody dnes všetkým známa oranžová mrkva. Vyšľachtili ju Holanďania v 17. storočí a až o ďalších sto rokov sa rozšírila do celej Európy.
Nech žijú „mrkvátori“ alebo Tipy na mrkvovú oslavu
Tradičná oslava zahŕňa mrkvové jednohubky, torty a šaláty. Ako nápoj doporučujeme servírovať mrkvový džús, drinky doplnené o mrkvovú šťavu alebo mrkvové „shots“. Významnú úlohu hrá v tento deň tematický dress code. Milovníci mrkvy si zaobstarávajú špeciálne kostýmy v tvare mrkvy alebo oranžový frak so zeleným klobúkom. V prípade, že predpísaný mrkvový kostým nemáte po ruke, postačí aspoň čo najviac oranžovej farby na oblečení a doplnkoch. Oslávte Deň mrkvy originálnym spôsobom aj vy. Staňte sa inšpiráciou pre svoje okolie a zapojte do osláv aj svojich najbližších. Ako?
• darujte priateľom či kolegom zväzok mrkve s osobným odkazom
• prekvapte svojho milovaného originálnou mrkvovou večerou
• spravte doma Mrkvovú oslavu a podávajte mrkvové dobroty (surová mrkva vykrajovaná do rôznych tvarov, mrkvová šťava, mrkvový koláč, mrkvový šalát, mrkvová polievka…)
• rozšírte na facebooku a twitteri originálny Carrot song z youtubu alebo Carrot dress
• napíšte blog o potrebe konzumácie mrkvy v našej spoločnosti
• zverejnite na sociálnych médiách niektorý z našich Mýtov a poloprávd