Nízky obsah omega-3 mastných kyselín v tele skracuje život rovnako ako fajčenie

Kardiovaskulárne ochorenia sú stále hlavnou príčinou úmrtí na celom svete.
Salmon Leaping, River Tay, Scotland, UK
Losos žijúci vo voľnej prírode má omnoho viac omega 3 mastných kyselín. www.thinkstockphotos.com

Nová štúdia publikovaná v časopise The American Journal of Clinical Nutrition ukázala, že nízky omega-3 index je pri „predpovedaní“ smrti rovnako silným ukazovateľom ako napríklad fajčenie.

Tento čiastkový výsledok vychádza z údajov získaných a analyzovaných v rámci Framinghamskej štúdie, jednej z najdlhšie prebiehajúcich štúdií na svete. Začala sa v roku 1948, čím poskytuje jedinečný pohľad na rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.

Riziko sa v rámci tohto výskumu hodnotí na základe ôsmich základných štandardných faktorov. Sú nimi vek, pohlavie, fajčenie, liečba hypertenzie, cukrovka, systolický krvný tlak, celkový cholesterol a HDL cholesterol.

Hlavná príčina všetkých úmrtí

Kardiovaskulárne ochorenia sú stále hlavnou príčinou úmrtí na celom svete a riziko vzniku takýchto chorôb je možné znížiť zmenou správania, napríklad vzdaním sa nezdravej stravy, užívania tabaku či alkoholu, ako aj zvýšením fyzickej činnosti.

Vedci v tejto štúdii tvrdia, že biomarkery, ktoré odrážajú výber životného štýlu, môžu pomôcť identifikovať rizikové osoby a sú užitočné aj pri výbere liečebných prístupov, predchádzaní chorobnosti a oddialení smrti.

V súvislosti so stravou sú dôležitými biomarkermi mastné kyseliny, nakoľko sú najzreteľnejšie spojené so zníženým rizikom vzniku kardiovaskulárnych ochorení a celkovo úmrtnosťou z akejkoľvek príčiny.

Losos, sleď a oleje

Autori štúdie podľa Medical X Press sa zamerali najmä na omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa zvyčajne vyskytujú v rybách ako je losos a sleď, prípadne v olejoch z rýb a rias.

Jedinci vo veku od 66 do 73 rokov s najvyšším omega-3 indexom majú aj podľa starších štúdií o 33 percent menšiu pravdepodobnosť, že v najbližších rokoch podľahnú nejakému ochoreniu oproti tým ľuďom, ktorí majú najnižší omega-3 index.

Optimálny omega-3 index je osem percent alebo vyšší, stredný sa pohybuje medzi štyri a osem percent a nízky omega-3 index sa hodnotí ako štyri percentá a menej. Väčšina Američanov má napríklad omega-3 index pod úrovňou štyroch percent.

USA vs. Japonsko

„Je zaujímavé, že v Japonsku, kde je priemerný omega-3 index vyšší ako osem percent, je predpokladaná dĺžka života približne o päť rokov dlhšia ako v Spojených štátoch,“ uviedol vedúci výskumník tejto štúdie doktor Michael McBurney.

Podľa jeho slov sa v konečnom modeli fajčenie a omega-3 index javia ako najľahšie modifikovateľné rizikové faktory. Predpokladá sa, že fajčiar vo veku 65 rokov prichádza priemerne o viac ako štyri roky života v porovnaní s nefajčiarom.

Údaj je ekvivalentný s nízkym a vysokým omega-3 indexom. Tento faktor by sa mal preto podľa autorov štúdie považovať za minimálne rovnako dôležitý ako sú ostatné vyššie vymenované rizikové faktory, ktoré majú vplyv na srdcovo-cievne ochorenia.

Viac k osobe: Michael McBurney