Vitamín D, známy ako supervitamín, je kľúčový pre zdravie srdca, mozgu a imunitného systému. Podľa laboratórií SYNLAB však koncom zimy a začiatkom jari trpíme jeho kritickým nedostatkom. Nedostatok sa môže prejavovať únavou alebo poruchami nálady.
Posilňuje imunitný systém
Vitamín D podporuje vstrebávanie vápnika v tenkom čreve, riadi transport vápnika a fosforu do dôležitých orgánov, kostí a zubov, čím podporuje ich vitalitu. Tiež posilňuje náš imunitný systém. Dôležitý je aj pre tehotné ženy, pretože pomáha predchádzať predčasnému pôrodu a podieľa sa na vývoji kostí plodu.
Najprirodzenejším zdrojom vitamínu D pre nás je slnečné žiarenie. Po vystavení sa slnku si ho naše telo totiž vytvára úplne samo. Potrebuje však k tomu takzvané UVB žiarenie, ktoré nie je „k dispozícii“ neobmedzene.
Kolonoskopia je prevencia pred rakovinou hrubého čreva, Slováci sa jej napriek tomu vyhýbajú
„Ultrafialové lúče, ktoré po preniknutí do pokožky pomáhajú tvoriť vitamín D, je v našich zemepisných šírkach možné zachytiť pri jasnej oblohe zhruba od mája do septembra. Ak sa po lete nepostaráme o jeho suplementáciu zo stravy, organizmu začne chýbať,“ vysvetľuje Marek Antoš z laboratória SYNLAB.
Nedostatok spôsobuje poruchy nálady
Prieskum SYNLAB ukázal, že medián hladiny vitamínu D v marci dosahuje len 65,6 nanomól na liter, čo je pod odporúčanou hranicou Svetovej zdravotníckej organizácie. Najväčší nedostatok bol zistený u mladej vekovej skupiny od 10 do 20 rokov, kde 71 % vyšetrených malo hladiny pod normou.
Problémy so spánkom môžu ohroziť zdravie pečene
Po nich nasledovali osoby vo veku 20 rokov, tu sa takmer 62 % vykonaných testov nachádza pod referenčnou hranicou. Naopak najlepšie výsledky dosiahli testy vo vekovej skupine 70 až 80 rokov.
Nedostatok vitamínu D spôsobuje únavu, oslabenie imunitného systému alebo poruchy nálady. „Jarnú únavu pripisuje mnoho ľudí zmene ročného obdobia a počasia, ale v skutočnosti však väčšinou ide o dôsledok nedostatku kľúčových živín, ktoré telo v zime vyčerpalo. Okrem vitamínu D ide napríklad aj o železo a vitamíny skupiny B,“ dodáva Lubica Staníková z laboratória SYNLAB.
Vhodné sú ryby
Ak sa hladina vitamínu D dlhodobo pohybuje pod normou, môže sa rozvinúť diabetes, alergie, kardiovaskulárne či nádorové ochorenia alebo rednutie kostí či osteoporóza.
Na doplnenie vitamínu D sa odporúča konzumácia rýb ako losos, tuniak či sleď. Tie sú na vitamín D najbohatšie.
Do roku 2035 bude polovica slovenských detí trpieť nadváhou a obezitou
„Okrem tučných morských rýb možno vitamín D získať aj z pečene, vaječných žĺtkov alebo mliečnych výrobkov. Pomerne komplikované je ale získavať déčko mimo letného obdobia pre vegánov. V rastlinnej strave sa totiž nachádza len vo veľmi ťažko vstrebateľnej forme, ktorá navyše zaťažuje organizmus. Títo ľudia by preto mali siahnuť po výživových doplnkoch. Vždy však ideálne po konzultácii s lekárnikom alebo lekárom,“ uzatvára Antoš.