Výživa cyklistov na Tour de France prešla revolúciou, jazdci jedia rekordné množstvá sacharidov

Namiesto hladovania teraz jazdci trénujú žalúdky a prijímajú až 120 gramov sacharidov za hodinu, čo zvyšuje ich výkonnosť.
Cyklistika: Tour Down Under
Foto: archívne, FB, www.facebook.com

Obraz cyklistov na Tour de France, ktorí pred rokmi prísne počítali každý gram jedla, je minulosťou.

Súčasní jazdci prijímajú počas etáp rekordné množstvá sacharidov – až 120 gramov za hodinu, čo zodpovedá veľkému tanieru cestovín alebo šiestim banánom.

„Príjem sa zdvojnásobil,“ potvrdil pre AFP výživový špecialista tímu Decathlon-AG2R Julien Louis. Ide o zásadný obrat oproti ére „low carb“ z čias tímu Sky a Chrisa Frooma, keď sa jazdci vedome pripravovali o cukry, aby spaľovali tuky.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

„Dve vajcia na raňajky a potom päť-šesť hodín tréningu len s vodou. Boli sme neustále vyčerpaní,“ spomína Simon Yates. „Boli sme hladní, bez energie, išli sme na tuky,“ dodal vrchár Pavel Sivakov.

Návrat k cukrom

Dnes je situácia iná. „Keď už v nádrži nič nie je, telo prechádza na tuky, ale je to oveľa menej efektívne ako sacharidy,“ vysvetľuje Louis.

Počas horských etáp cyklisti spália až 7 000 kalórií denne. „Musíte jesť štyrikrát viac ako bežný človek. Nikdy sme na bicykli nejedli toľko,“ hovorí Simon Carr z Cofidisu.

Glukóza a fruktóza

Kľúčom k tejto zmene je pokrok v energetických produktoch, ktoré kombinujú dva typy sacharidov – glukózu a fruktózu. „Zistili sme, že v čreve sú dva rôzne transportéry, takže môžeme prijať dvojnásobok cukru,“ vysvetľuje Louis.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ešte pred piatimi rokmi bolo 120 g sacharidov za hodinu nemysliteľných, potvrdzuje aj Tadej Pogačar. Aby však telo zvládlo takéto dávky, jazdci musia trénovať aj tráviaci trakt.

Aj žalúdok potrebuje tréning

„Inak nezvládnete zjesť šesť gélov za hodinu,“ prezradila cyklistka Pauline Ferrandová-Prevotová. Preto počas zimnej prípravy absolvujú aspoň raz týždenne tzv. „gut training“ – tréning žalúdka.

„Na začiatku je to nepríjemné, ale bez toho ste v obrovskej nevýhode. Je to, akoby ste jazdili na inom palive,“ uzavrel Louis.

Viac k osobe: Tadej Pogačar
Firmy a inštitúcie: Tour de France