Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) po zrušení odvodovej úľavy od 1. júla predpokladá nárast cien mäsa a mäsových výrobkov. Ako uviedla Eva Forrai, výkonná riaditeľka SZSM, spracovatelia vnímali odvodové úľavy pre potravinárov ako účinné opatrenie, ktoré prispelo k stabilizácii cien mäsa a mäsových výrobkov na trhu.
Potravinári môžu začať opäť žiadať o odvodovú úľavu. Kto získal zatiaľ najvyššiu pomoc od štátu?
„Výška odvodového zaťaženia priamo vplýva na cenotvorbu potravín vyrobených na Slovensku. Rozumieme, že zrušenie odvodovej úľavy pre potravinárov nebolo rozhodnutím Vlády SR. Je však nutné, aby boli Vládou SR čo najskôr prijaté také systémové opatrenia, ktoré podporia slovenských potravinárov v ich konkurencieschopnosti,“ uviedla Eva Forrai.
Spotreba jahňaciny na Slovensku stúpla až trojnásobne, Takáč vyzval ľudí k nakupovaniu domácej produkcie na sviatky (viedo+foto)
Riaditeľka SZMS zároveň doplnila, že slovenskí spracovatelia mäsa budú opäť menej konkurencieschopní.
„Príspevky za prácu v noci, cez víkendy a sviatky naviazané na výšku minimálnej mzdy ako aj nárast odvodov zamestnávateľov do zdravotnej poisťovne vytvára ďalší tlak na cenotvorbu mäsa a mäsových výrobkov, čo budú musieť slovenskí spracovatelia mäsa dôkladne prehodnotiť. Zvyšovanie nákladov na strane zamestnávateľov negatívne vplýva nielen na tvorbu ďalších pracovných miest, ale aj na ich zachovanie.“ zdôraznila Eva Forrai.
Slovenský zväz spracovateľov mäsa (SZSM) je dobrovoľným združením fyzických a právnických osôb, podnikajúcich v oblasti spracovania mäsa, výroby mäsových výrobkov alebo v oblasti súvisiacej s touto podnikateľskou činnosťou.