Prenos koronavírusu potravinami je podľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR (ŠVPS) nepravdepodobný a neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by sa tak udialo u nového koronavírusu.
Koronavírus potrebuje živého hostiteľa
Vo svete však pokračuje výskum zameraný na identifikáciu zdroja ohniska, rozsahu šírenia infekcie a spôsobu prenosu. Informovala o tom ŠVPS na svojej internetovej stránke.
Koronavírus na Slovensku: Máme už sedem prípadov, vírus je aj v Košiciach a Martine (online)
„Koronavírusy potrebujú pre svoj rast hostiteľa, teda zviera alebo človeka a nemôžu sa množiť v potravinách. Očakáva sa, že dôkladné varenie vírus zabije, pretože vieme, že je účinné tepelné ošetrenie minimálne 30 minút pri 60 ° C. Predchádzajúce skúsenosti s ohniskami chorôb spôsobených MERS-CoV, SARS-CoV a inými respiračnými vírusmi naznačujú, že nový koronavírus sa mohol preniesť zo zvierat na ľudí,“ ozrejmila ŠVPS.
Prevádzkovatelia potravinárskych podnikov zohrávajú podľa ŠVPS dôležitú úlohu pri prevencii chorôb spôsobených potravinami.
Dôležité je vyškoliť personál
Mali by preto zabezpečiť, aby si pracovníci boli vedomí situácie COVID-19 (koronavírus), aby bol personál vyškolený v oblasti hygieny potravín, tiež efektívny dohľad nad personálom s cieľom posilniť hygienické postupy či správne vybavenie, napr. umývanie rúk, toalety.
Rovnako by mali zabezpečiť, aby pracovníci a dodávatelia nahlásili akékoľvek príznaky ochorenia, symptómy, pred začatím práce alebo počas práce na pracovisku. Podozrivých ľudí je potrebné úplne vylúčiť z manipulácie s potravinami.