Priemerná spotreba lacnejších potravín vzrástla. Štvorčlenná rodina spotrebovala v priemere o 10 kilogramov viac zemiakov ako rok predtým.
>>> Rubrika To fakt?
Slováci a Slovenky častejšie konzumovali aj strukoviny a cestoviny či nakupovali múku. Rastúce ceny ich prinútili k obmene jedálnička. Spotrebitelia podľa údajov slovenského štatistického úradu čoraz častejšie siahli po lacnejšom mäse.
Spotreba hydiny v štvorčlennej rodine vzrástla o 3 kilogramy na úkor bravčového mäsa. Hoci hydinové mäso medziročne zdraželo takmer o tretinu, stále je lacnejším variantom ako bravčové. Kilogram pitvaného kurčaťa stál v roku 2022 podľa štatistík 3,20 eur, kilo bravčovej krkovičky 5,60 eur. V októbri minulého roka už kilové kurča stálo 3,60, bravčové takmer sedem eur.
To, že inflácia klesá, znamená len toľko, že spotrebiteľské ceny rastú pomalšie. Ale stále rastú a ovplyvňujú skladbu jedálneho lístka.
Agentúra SITA vám prináša rubriku To fakt? vždy v utorok, štvrtok a sobotu večer, v ktorej prinášame zaujímavé čísla a štatistiky z rôznych oblastí.