Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV) sa pred rokom podarilo úspešne vrátiť na pulty obchodov 100-percentnú slovenskú jahňacinu. Stalo sa tak po intenzívnych rokovaniach agroministra Jána Mičovského, zástupcov Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku, spracovateľov a obchodníkov.
Na salaši v Liptovských Revúcach sa tak po roku stretli predstavitelia tejto myšlienky, aby spotrebiteľom oznámili, že jahňacinu v obchodoch nájdu aj tento rok. Dokonca vo väčšom množstve. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii minister pôdohospodárstva Ján Mičovský.
Jahňacina zožala úspech
„Som rád, že po roku nášho úsilia môžeme hrdo prehlásiť, že slovenská jahňacina zožala medzi spotrebiteľmi úspech. Za rok sa prostredníctvom obchodných reťazcov predalo zhruba 8 000 jahniat, čo predstavuje takmer 200 000 kilogramov živej váhy. Vieme však, že dopyt bol oveľa vyšší a preto sa v tomto roku pokúsime spotrebiteľom ponuku ešte rozšíriť,“ uviedol Ján Mičovský.
Slovenský výrobok nie je zárukou kvality. Linhart priznal, že rozdiely sú aj medzi domácimi potravinami
Len pred rokom v rovnakom čase bola situácia v chove oviec kritická a otázka umiestnenia jahniat bola nezodpovedaná. Situácia v súvislosti s pandémiou COVID-19 výrazne narušila zahraničný trh a vývoz jahniat, napríklad do Talianska, bol zrazu ohrozený.
Slovenskí chovatelia oviec však už nie sú odkázaní len na vlastný predaj z dvora a na zahraničných výkupcov, ale konečne úspešne dokážu svoju produkciu umiestniť aj na pultoch slovenských obchodov. Práve táto situácia pomáha slovenským chovateľom oviec prežiť.
Jedno z najzdravších mias
„Spoločná aktivita prináša úspech. Pre nás chovateľov je snom, aby sme všetku, na slovenských kopcoch vychovanú jahňacinu, dokázali predať slovenským spotrebiteľom. Záleží nám na zdraví našej krajiny a zdraví jej obyvateľov. Blížia sa veľkonočné sviatky, na stoloch Slovákov by nemala jahňacina chýbať. Ide o jedno z najkvalitnejších mias, ktoré môže pomôcť nášmu zdraviu aj teraz, v časoch pandémie koronavírusu,“ pripomenul predseda Zväzu chovateľov oviec a kôz na Slovensku Igor Nemčok.
COVID-19 spojil reťazce s potravinármi. Zdravotníkom a chudobným darovali tony potravín
Jahňacie mäso je jedno z najzdravších mias. Okrem toho obsahuje výrazne menej tuku. Jahňacina obsahuje veľa vysokokvalitných bielkovín, minerálnych látok, železa, medi a zinku. Mnohé nutričné hodnoty má oveľa vyššie, ako iné druhy mias. Ovčie mäso je výborným zdrojom vitamínov skupiny B, ako napr. B12, či B1, ktoré pôsobia priaznivo na nervový systém. Jahňacina je dobrou voľbou pre zlepšenie imunity, ale aj počas diét.