Vo svete žnú úspechy, doma ich sťahujeme z trhu ako nekvalitné. Remeselné a naturálne vína sú v kríze

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vino
Foto: ilustračné, Thinkstockphotos.com

Slovenské remeselné, naturálne a živé vína nájdeme vo vychýrených reštauráciách a špeciálnych obchodoch na celom svete. Dostávajú ocenenia a sú žiadané medzi najväčšími odborníkmi. U nás sa k nim však správame akoby boli od macochy a sťahujeme ich z trhu ako posledný odpad. Upozorňuje na to Spolok naturálnych a remeselných vinárov Slovenska a Občianske združenie Autentista Slovakia.

Ako spolok informoval agentúru SITA, slovenskí naturálni a remeselní vinári sa ocitli v existenčnom ohrození. Ich vína, ktoré sa zo Slovenska úspešne exportujú do celého sveta pre svoju kvalitu a jedinečnosť, totiž sťahujú štátne orgány na Slovensku z trhu.

„Snaha o zničenie malých a stredne veľkých rodinných fariem pokračuje a aktuálne sú na rade vinári a vinohradníci. Zásadný problém s nekontrolovaným dovozom lacných muštov a vín deklarovaných ako slovenských sa nerieši a štátna správa maskuje svoju nečinnosť šikanou rodinných vinárstiev,“ uviedli obe združenia vo svojom spoločnom stanovisku.

Rizlingy získali ocenenia

V prípade sťahovania remeselných vín z domáceho trhu má ísť konkrétne o slovenské Rizlingy z ročníka 2016 a 2017 od Slobodného vinárstva. Oba ročníky sa pritom predávajú na troch kontinentoch a získali ocenenia Gold a Premium Gold na relevantnej medzinárodnej súťaži Prague Wine Trophy dva roky po sebe titulom 5 hviezd.

„Na Slovensku boli pred dvoma týždňami stiahnuté z trhu. Tento problém sa týka celej skupiny slovenských naturálnych a remeselných vinárstiev,“ píše sa v spoločnom stanovisku.

Autentista Slovakia je spoločenstvo vinárov hospodáriacich podľa pravidiel Charty Autentistov. Vyrábajú vína výlučne z hrozna z vlastných vinohradov obhospodarovaných ekologicky, so spontánnym kvasením, minimom zásahov bez pridania chemických a iných aditív či s úplnou transparentnosťou výrobného procesu.

„Našou filozofiou je odklon od moderných technologických postupov a návrat k tradičnej výrobe, ktorá je podľa nás jediná schopná v dnešnom svete konvenčného poľnohospodárstva priniesť originálny produkt verný miestu, v ktorom vznikol. To je aj snaha Európskej únie, ktorá umožňuje slobodnú vinársku tvorbu, aby podporila originálne lokálne produkty zvyšujúce konkurenčný potenciál pre vína zo starého sveta,“ konštatujú remeselní vinári.

Znemožňujú export naturálneho vína

Slovenské štátne orgány podľa zverejneného stanoviska remeselných vinárov odmietajú vydávať exportné certifikáty do tretích krajín len na základe vzhľadu vína.

„Znemožňujú tým export naturálneho vína – jednej z najreprezentatívnejších potravín štátu, kazia reputáciu Slovenska, ktorú sme vďaka tradičným výrobným postupom dlhé roky budovali. Naturálne a remeselné vína dnes už vo svete predstavujú relevantnú kvalitatívnu kategóriu a záujem o tieto vína narastá medzi vinárskymi odborníkmi ale i konzumentmi. Vzhľadom na zničujúci vplyv konvenčného poľnohospodárstva na životné prostredie a zdravie ľudí je takýto posun v rozmýšľaní ľudí pochopiteľný,“ pokračujú v hodnotení stavu remeselní vinári.

Slovenská a európska legislatíva výrobu naturálnych vín nevylučuje. Takéto vína však musia remeselní vinári uvádzať na trh ako tzv. vína „bez zemepisného označenia“, ktoré formálne predstavujú v kvalitatívnej hierarchii najnižšiu úroveň. Preto nepodliehajú certifikácii, ktorá okrem iného zahŕňa aj senzorické hodnotenie.

Vyčítajú im kvasničné kaly

„Naše vína nie sú chybné, falšované ani zdraviu škodlivé. Každé víno má chemickú analýzu z akreditovaného laboratória. Naturálne vína obsahujú minimum oxidu siričitého a sú preto zámerne nafľašované s jemnými kvasničnými kalmi, ktoré im zabezpečujú stabilitu a chránia ich pred oxidáciou. Slovenské štátne úrady im práve toto vytýkajú. S takýmto prístupom štátu sa vinári a vinohradníci v kultúrnych členských krajinách Európskej únie nestretávajú,“ dodali remeselní vinári.

Občianske združenie Autentista Slovakia a Spolok naturálnych a remeselných vinárov Slovenska žiadajú ministerstvo pôdohospodárstva o usmernenie príslušných kontrolných orgánov, aby svojvoľne neoznačovali naturálne vína za nevyhovujúce.

Rozpor s pravidlami Európskej únie

Ďalej žiadajú, aby agrorezort v rámci aktuálnej novelizácie vyhlášky, ktorá vykonáva Zákon o vinohradníctve a vinárstve, nesprísňoval pravidlá pre uvádzanie vín bez zemepisného označenia na trh, tak ako to v pripomienkovom konaní navrhuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora.

„Je to v rozpore s platným zákonom a pravidlami EÚ. Takto sprísnené pravidlá zvýhodňujú priemyselnú veľkovýrobu vína a narúšajú tým spravodlivú hospodársku súťaž. Môže dôjsť k štátnej šikane a totálnej likvidácii celej našej skupiny vinárov a vinohradníkov na Slovensku. Každé víno uvádzané na trh musí byť zdravotne nezávadné, to je samozrejmé. Ale či je kvalitné a chutné musí posúdiť konzument sám,“ zakončili vo svojom spoločnom stanovisku naturálni a remeselní vinári.

Agentúra SITA osloví so žiadosťou o reakciu Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie MPRV Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SRObčianske združenie Autentista SlovakiaSpolok naturálnych a remeselných vinárov Slovenska