Slovenskí prvovýrobcovia mlieka sa opäť ocitli v kríze a žiadajú mimoriadnu podporu vo výške 35 miliónov eur na stabilizáciu sektora.
Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu
Dôvodom ich krízy má byť fakt, že k pretrvávajúcim problémom vo forme veľkého investičného dlhu, nedostatku pracovnej sily a nízkej podpore pribudli prvovýrobcom problémy spôsobené pandémiou koronavírusu, obrovský nárast výrobných nákladov a stagnácia nákupnej ceny mlieka. Konštatoval to v utorok predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPV) Alexander Pastorek.
„Situácia je najhoršia od roku 2016. Vtedy prišlo k prepadu nákupných cien mlieka z dôvodu zrušenia mliečnych kvót a nárastu produkcie na spoločnom európskom trhu. Ministerstvo pôdohospodárstva vtedy vykrylo straty prvovýroby sumou 33 miliónov eur vyčlenenou zo štátneho rozpočtu. O päť rokov neskôr rastú celosvetovo ceny komodít a náš rezort sa tak dostáva opäť na križovatku. Potrebujeme vykryť obrovské straty, s ktorými nikto nemohol počítať. Požadujeme mimoriadnu podporu vo výške 35 miliónov eur,“ uviedol Alexander Pastorek.
Enormný nárast cien
Problémy v sektore mlieka sa vyhrotili v ostatnom období z dôvodu enormného nárastu cien rastlinných komodít a krmív nakupovaných na zahraničných trhoch.
Nákupná cena surového kravského mlieka sa v apríli takmer nezmenila
„Analýzy ukazujú, že náklady na výrobu mlieka sa len z tohto dôvodu zvýšili o tri centy na kilogram mlieka. Pri priemerných výrobných nákladoch na úrovni 42 centov tak prvovýrobcovia mlieka zaznamenávajú straty vo výške 10 centov. Po odrátaní celkovej podpory v priemernej výške šesť centov vzniká prvovýrobcom strata na úrovni štyri centy na kilogram mlieka,“ doplnila riaditeľka SZPV Margita Štefániková.
Obavy spracovateľov mlieka
Prvovýroba mlieka očakáva, že v tomto roku dosiahne stratu 55 miliónov eur. Vzhľadom na to, že celkovo sa výroba a dodávky mlieka na trh dotýkajú 370 subjektov, ide o enormné zaťaženie týchto poľnohospodárskych podnikov.
Spracovatelia mlieka vyjadrujú obavu, že ak nepríde k odškodneniu prvovýrobcov, môže prísť k poklesu výroby surového kravského mlieka, čo sa dotkne priamo ekonomiky spracovateľov.