Produkcia mlieka v Európskej únii, USA a na Novom Zélande v roku 2025 zaznamenala rast, čo spolu s ďalšími faktormi, ako sú znížené obmeny stád, menej tepelného stresu a nižšie náklady na krmivo, vytvorilo ideálne podmienky pre výrobu. V EÚ sa produkcia surového kravského mlieka zvýšila o 1 %, v USA o 1,7 % a na Novom Zélande o 2,5 %.
Ceny na Slovensku
Dobré speňažovanie mlieka – s priemernou cenou vyššou o 9 % – tiež stimulovalo produkciu. Upozornil na to v tlačovej správe Slovenský mliekarenský zväz. Napriek tomu, že na svetovom trhu sa prejavuje prebytok mlieka, ktorý tlačí ceny surového kravského mlieka smerom nadol, na Slovensku k poklesu cien mliečnych výrobkov dôjsť nemôže.

Tesco už 13 rokov spája Slovensko na pomoc ľuďom v núdzi. Najväčšia potravinová zbierka štartuje 20. novembra
„Slovenský mliečny sektor je investične podvyživený a čelí zvýšeným nákladom, poplatkom, odvodom a daniam, ktoré zvyšujú finančnú záťaž výrobcov a znižujú ich konkurencieschopnosť na domácom i európskom trhu,“ upozornila generálna sekretárka zväzu Zuzana Nouzovská.
Kríza konkurencieschopnosti
Na rozdiel od pekárov, slovenskí mliekari môžu podľa Nouzovskej garantovať, že ceny mliečnych výrobkov sa zvyšovať nebudú, avšak zníženie cien nie je možné. Slovenský mliekarenský zväz tiež upozorňuje na zásadnú krízu konkurencieschopnosti v potravinárskom priemysle, ktorá v dôsledku konsolidácie výrazne zníži príjmy najmä rodín.

Slovenské ovčie produkty obstáli bez jedinej listérie, kontroly však odhalili chyby v kuchyniach
„To sa prejaví zníženou kúpyschopnosťou, šetrením a zníženou spotrebou potravín, čo bude mať domino efekt na celú produkčnú vertikálu a ohrozí potravinovú sebestačnosť Slovenska,“ dodala Nouzovská.