Potravinová inšpekcia podľa poslankyne NR SR za SNS Evy Antošovej potvrdila, že bezpečnosť a kvalita potravín je na prvom mieste a potraviny treba kontrolovať. Poslankyňa preto navrhuje doplniť zákon o potravinách, aby mohol byť spotrebiteľ lepšie chránený.
„Tento zákon pôjde v septembri do druhého čítania. Ide o ustanovenie, ktoré prikáže povinnosť stravovacím a reštauračným zariadeniam uvádzať pôvod mäsa, z ktorého následne pripravili pokrm pre spotrebiteľa. Keď idete do obchodu, máte akú takú šancu dozvedieť sa, odkiaľ pochádza mäso, ktoré kupujete. No v reštauráciách a jedálňach sa môžete spoľahnúť iba na ústnu informáciu čašníka, ktorá nemusí byť pravdivá. Práve preto je tento zákon dôležité prijať čím skôr,“ vysvetlila Antošová.
Potravinová kobra urobila tisícky kontrol, našla salmonelu v kuracom mäse aj patogén v saláme
Zanedbaná hygiena, kontaminované potraviny, chyby v označovaní, ale aj produkty po dátume spotreby. Takéto boli najčastejšie pochybenia, ktoré odhalili slovenskí inšpektori počas úradných kontrol potravín. V prvom polroku uskutočnila potravinová kobra 30-tisíc kontrol od prvovýroby až po pulty obchodov. Nedostatky boli zistené približne v 6 % prípadov.
Informovala o tom vo štvrtok ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Gabriela Matečná. Inšpektori Štátnej veterinárnej a potravinovej správy si posvietili na prvovýrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne.