V potravinárskom priemysle na Slovensku pracuje takmer 42 500 zamestnancov. Z hľadiska počtu zamestnancov zamestnaných v potravinárskych firmách je rozhodujúcim regiónom Nitriansky kraj, v ktorom sa potravinárstvu venuje najviac ľudí. Podľa výpočtov Treximy Bratislava, ISCP (MPSVR SR) 1-04, pracuje v Nitrianskom kraji takmer 8 700 zamestnancov. Informovala o tom v utorok hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK) Jana Holéciová.
Najmenej v Žilinskom kraji
Druhým krajom, v ktorom pracuje najviac zamestnancov potravinárskeho priemyslu, je Prešovský kraj s počtom zamestnancov presahujúcim 6 500 osôb. Nasledujú Banskobystrický kraj, kde sa potravinárstvu venuje takmer 6 000 zamestnancov, Trenčiansky kraj (4 500 zamestnancov), Bratislavský kraj (4 400 zamestnancov) a Trnavský kraj (4 300 zamestnancov).
V skladoch sú tony slovenskej zeleniny, ale obchodníci aj napriek tomu nakupujú zo zahraničia
V Košickom kraji si našlo zamestnanie v potravinárskej sfére takmer 4 200 zamestnancov. Podľa údajov Treximy sa potravinárstvu venuje najmenej ľudí v Žilinskom kraji, a to 3 800 ľudí.
„Počet ľudí pracujúcich v potravinárstve sa oproti minulosti rapídne znížil. Ešte v 90. rokoch minulého storočia pracovalo v potravinárstve približne 65 tisíc ľudí. V minulom roku pracovalo najviac zamestnancov v oblasti pekárenskej výroby (8 300 ľudí), výroby mäsa a mäsových produktov (3 600 ľudí) a spracovania mlieka (3 200 ľudí),“ priblížila Holéciová.
Treba posilniť vekovo aj vzdelaním
Aktuálny počet ľudí pracujúcich v potravinárskom priemysle nie je podľa SPPK dostatočný. Potravinári totiž potrebujú podľa Holéciovej nových ľudí na viaceré pracovné pozície a potrebujú ich posilniť nielen vekovo, ale aj úrovňou vzdelania.
„V potravinárstve chýbajú stredoškolsky vzdelaní ľudia napríklad v mliekarenskom odvetví. Akútny nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily pociťujú aj v pekárňach či mäsiarstvach,“ uzavrela hovorkyňa SPPK.
Rožky lacnejšie nebudú, ale nižšia daň na potraviny pomôže pri vyjednávaní s obchodníkmi
Najväčší podiel zamestnancov v potravinárstve EÚ je podľa štatistického úradu Európskej únie (Eurostat) na severovýchode Poľska. Až štyri regióny z tejto oblasti sa zaradili do 24 oblastí s najväčšou koncentráciou pracovnej sily zamestnanej vo výrobe potravín v EÚ, pričom výroba potravín v EÚ je najviac koncentrovaná v Mazovskom vojvodstve v Poľsku (14,8 % z celkovej zamestnanosti).
Podľa štatistickej klasifikácie ekonomických činností EÚ (NACE) pokrýva výroba potravín celý rad činností od spracovania mäsa po výrobu mlieka, od výroby ovocných a zeleninových nápojov po pekárenské výrobky.