Minulý rok bol pre odvetvie výroby chleba, pečiva, koláčov, zákuskov a cestovín náročný. Pre agentúru SITA to uviedol predseda Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský.
Náklady v sektore podľa neho významne ovplyvnilo predovšetkým skokové zvýšenie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky začiatkom minulého roka.
Odchod do predčasného dôchodku
V pekárskom sektore totiž prebieha až 80 % práce práve v tomto čase. Predchádzajúcim dvom vládam, Hegerovej a úradníckej, podľa Lapšanského trvalo extrémne dlho, kým schválili aspoň určitú dočasnú formu kompenzácie.
K záveru vlaňajška sa pekári stretávali s negatívnymi dôsledkami opatrenia bývalého ministra práce sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka (Sme rodina), ktoré umožňuje odchod do predčasného dôchodku za zvýhodnených podmienok.
Zásadný nedostatok personálu
„Zásadným spôsobom nám ubudlo pracovníkov prioritne vo výrobných profesiách,“ upozornil Lapšanský. V spojení s mimoriadne silnou pandémiou respiračných ochorení od novembra tak prevádzky zápasili so zásadným nedostatkom personálu.
Viaceré prevádzky začali obmedzovať prijímanie nových objednávok, resp. zrušili celé pracovné zmeny a neboli tak schopné dodávať tie množstvá tovaru, na ktoré boli odberatelia zvyknutí.