Stovky slovenských pekární žiadajú vládu, aby nemenila zákon o nekalých podmienkach. Podľa pekárov je to jediná legislatíva, ktorá ich chráni.
„Hoci ešte v septembri 2019 hlasovali poslanci OĽaNO za prijatie mimoriadne dôležitého Zákona o neprimeraných podmienkach v obchode, najnovšie ho chce vláda otvoriť a zmeniť jeho podobu,“ agentúru SITA o tom v utorok informovala predsedkyňa Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC) Tatiana Lopúchová. Zároveň dodala, že pekári sú rozhorčení a za zachovanie legislatívy sú ochotní tvrdo bojovať.
Bryndza môže zohrávať dôležitú úlohu v prevencii proti Covid-19
Plány OĽaNO o zmene zákona o nekalých podmienkach potvrdil podľa SZPCC už aj rezort pôdohospodárstva na čele s Jánom Mičovským.
„Slovenskí výrobcovia sa zo strany odberateľov bežne stretávali s vynucovaním plnenia podmienok, ktoré s obchodným vzťahom priamo nesúviseli. Ak by ich neakceptovali, hrozila im strata dodávok. Pod tlakom záchrany podnikania tak na nekorektné podmienky pristali. Zmenil to až Zákon o neprimeraných obchodných podmienkach tým, že ako jediný konkrétne menuje nekalé obchodné praktiky a sankcionuje ich nedodržiavanie. Prvýkrát v histórii našej krajiny sa tak slovenským výrobcom zaručila tak veľmi potrebná ochrana,“ vyhlásila Lopúchová.
Akákoľvek zmena znamená návrat späť
Zároveň dodala, že akoukoľvek zmenou aktuálneho zákona sa pekári vrátia o jednu dekádu naspäť, keď bojovali o každé euro za svoje výrobky a za svoje prežitie. Zväz pekárov tiež pripomenul, že Slovensko sa zákonom o neprimeraných podmienkach v obchode stalo vzorom v celej Európe.
Práve ten bol podľa slovenských výrobcov prelomovým v oblasti ochrany slovenských výrobcov a dodávateľov, ktorých pozícia je oslabená vplyvom dominantného postavenia zahraničných subjektov na našom trhu.
SPOLU nesúhlasí s postojom SaS k novej potravinovej stratégii EÚ. Naopak, vníma ju ako príležitosť zlepšiť kvalitu života ľudí
Pekári upozorňujú, že dlhodobé zneužívanie nekalých obchodných praktík výrazne zdeformovalo podnikateľské prostredie a je jedným z hlavných dôvodov zlého stavu potravinárskej výroby v SR.
„Nekalých praktík, s ktorými sa naši výrobcovia v minulosti pravidelne stretávali, bolo viacero. Najčastejšie využívané boli napríklad neprimerané reklamné plnenia. Ďalšou praktikou boli nedôvodné finančné či nefinančné plnenia. No a medzi nekalé praktiky sa považujú z minulosti aj tzv. vratky tovaru, nerešpektovanie doby splatnosti, ktorá sa často predĺžila na úroveň 90 až 120 dní či vynucovanie cien, ktoré boli často pod výrobnými nákladmi,“ ozrejmila Lopúchová.
Eliminovali sa nekalé obchodné praktiky
Zmenou legislatívy v minulom roku sa podľa pekárov takmer úplne eliminovali akékoľvek nekalé obchodné praktiky, ktoré pretrvávali na slovenskom trhu vyše 15 rokov.
„Vnímame, že začína dochádzať k postupnému zlepšovaniu výkonnosti slovenských výrobných podnikov, a že sa čiastočne zlepšila vyjednávacia pozícia slovenských výrobcov potravín, a to predovšetkým vo vzťahu k zahraničným obchodným reťazcom,“ objasnila Lopúchová.
Reťazce dvíhajú ceny slovenských potravín, platia však za nich stále menej. Upozorňuje agrárna komora
Zároveň dodala, že v čase, v ktorom sa naplno prejavila nutnosť radikálne zvýšiť potravinovú sebestačnosť krajiny, považujú pekári zmeny tak dôležitého zákona pre slovenských výrobcov, za veľmi riskantný krok.
„Ešte stále vidíme, že svet bojuje s pandémiou koronavírusu a existuje hrozba, že krajiny obmedzia dovozy svojich potravín na naše územie. Slovenskí pekári preto žiadajú vládu, aby s nimi o zmenách v zákone o neprimeraných podmienkach v obchode rokovala, pretože to môže mať devastačný dopad na výrobu domácich potravín,“ uzatvorila predsedkyňa SZPCC.
Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj MPRV SR.