Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov upozorňuje na potrebu dostatočného množstva plynu. Takmer 100 percent pekární je odkázaných na plyn pri tvorbe tepla pri produkcii pekárskych a cestovinárskych výrobkov. Zároveň pripomenul, že Slovensko je druhou najplynofikovanejšou krajinou Európskej únie.
Heger si vzal pomoc pre potravinárov pod svoje ochranné krídla, pekári jeho záujem vítajú
Štát preto podľa zväzu musí zabezpečiť dostatok plynu alebo významne podporiť prechod potravinárstva na iný zdroj energie. Informoval o tom predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský v tlačovej správe.
„Zabezpečenie výroby dostatočného množstva potravín by mala byť a špeciálne v čase vojny, jedna zo strategických priorít štátu. V diskusii o dostatku plynu je preto nevyhnutné oslovovať aj potravinárov a vnímať ich pripomienky. Štát má dve cesty ako dosiahnuť plynulú výrobu potravín aj v čase krízy. Buď zabezpečí dostatok plynu, alebo musí rýchlo a významne podporiť prechod slovenského potravinárstva na iné zdroje energií. Ak sa tak však rozhodne, či už v rámci podpory cez projekt RePowerEU alebo cez štátnu podporu, musí tak spraviť čo najskôr. Z hľadiska výmeny technológií totiž treba rátať s niekoľkými rokmi,“ uviedol Lapšanský.
Pekári varujú pred opätovnou patovou situáciou spojenou s nárastom cien potravín, je nutná pomoc vlády
Agentúra SITA oslovila Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a Ministerstvo hospodárstva SR so žiadosťou o reakciu.