Obrovské svetové prebytky vína, až 5 miliárd litrov, a s tým súvisiace rekordne nízke ceny vín, likvidujú slovenských vinárov aj vinohradníkov. Ak nebudú mať dobre nastavené portfólio, v najbližších rokoch na to môžu doplatiť.
Konštatoval to Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska (ZVVS) na základe najnovšej správy o stave sektora od Medzinárodnej organizácie pre vinič a víno so sídlom v Paríži (O.I.V.), ktorá potvrdila prebytok vína vo svete.
Za rok 2018 sa podľa správy vyrobilo rekordných 292 miliónov hektolitrov (hl) vína, čo je druhá najvyššia úroda od roku 2000. Spotreba vína sa po kríze v roku 2008 pohybuje na stabilnej úrovni 242 až 246 miliónov hl.
Slovenskí vinári hodnotia tohtoročnú úrodu pozitívne, obávajú sa však predaja vína
Len za jeden rok tak podľa ZVVS vznikol prebytok 50 miliónov hl vína. Tento prebytok tlačí svetové ceny vína na rekordne nízku úroveň, priemerná predajná cena vína bola 0,34 eura za liter. Trend v nízkych cenách sa podľa zväzu prejavuje aj na Slovensku.
Zle nastavené pravidlá
Podľa výkonnej riaditeľky Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska Jaroslavy Kaňuchovej Pátkovej tento prebytok vznikol zle nastavenými pravidlami v EÚ do roku 2009.
V tomto období až 75 % rozpočtu, t.j. 1,1 miliardy eur, určeného na podporu, išlo do likvidácie prebytkov vína a delilo si ho päť krajín – Francúzsko, Španielsko, Taliansko, Grécko a Nemecko.
Matečná je pre devastovanie Amazonského pralesa pripravená blokovať dohodu s Južnou Amerikou
„Tak vinárske krajiny, ktoré čerpali túto podporu, vysádzali ešte viac vinohradov, avšak zameraných na maximálnu produkciu a minimálne náklady na obhospodarovanie. V takýchto vinohradoch dosahujú výnosy aj 30 až 40 ton z hektára. Tieto vinohrady sa zrušením dotácie nezlikvidovali a dnes vyrábajú obrovské prebytky,“ uviedla Pátková.
Podľa Zväzu vinohradníkov a vinárov Slovenska bude trend prebytku pokračovať ešte najbližších desať rokov. Z celkového predaja vína na pultoch slovenských predajní tvorí podľa ZVVS slovenské víno od 24 % do 36 %.
Mimoriadne opatrenia
Pomer slovenského a zahraničného vína v segmente hotelov, reštaurácií a kaviarní je 30 % ku 70 %. Zatiaľ čo vlády v susedných krajinách na túto situáciu reagujú mimoriadnymi finančnými a podpornými opatreniami, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) žiadosť Zväzu vinohradníkov a vinárov o štátnu pomoc podľa Pátkovej zamietlo.
“Dovoz nafľašovaného vína zo zahraničia, predovšetkým z Talianska a Španielska, priamo do predajní v najpredávanejšej kategórii za priemernú cenu 1,3 eura za liter určuje cenu vína, za ktorú sa predáva na trhu aj slovenské víno. Cez obchodné reťazce sa pritom predá približne 87 % všetkého vína skonzumovaného na Slovensku. Tie sú ochotné nakupovať slovenské víno za cenu len 1,3 maximálne 1,5 eura za liter, výsledná cena pre zákazníka potom predstavuje približne 3,5 eura až 4 eurá. Ak chcú slovenskí vinári predávať, musia sa cenami vína vyrovnať dovezenému nafľašovanému vínu. Ak nie, ich miesto zaberie ďalší dovozca. Časť dovozu tvorí sudové víno, ktoré sa v niektorých prípadoch na Slovensku iba nafľašuje,“ ozrejmila Pátková.
Foto: Slovensko má na to, byť sebestačné. Čaká nás veľa práce, vyhlásil Pellegrini na otvorení Agrokomplexu
V roku 2019 začína zber úrody na Slovensku asi o dva týždne neskôr a podľa ZVVS sa očakáva pokles úrody o 15 %, čo spolu s nízkymi cenami vína a následne nízkymi výkupnými cenami za hrozno, robí slovenským vinohradníkom existenčné problémy. „Už tretí rok po sebe tak dostanú menej peňazí. Zväz na problémy v segmente upozorňuje už dlhodobo,“ uzavrela Pátková.
Zväz vinohradníkov a vinárov Slovenska je dobrovoľným združením slovenských vinohradníkov a vinárov. Vznikol zlúčením Zväzu vinohradníkov Slovenska (1992) a Zväzu výrobcov hrozna a vína na Slovensku (1993). Zväz má 96 členov a spolu predstavuje 87 % výroby vína a zhruba 4 300 hektárov vinohradov na Slovensku.
Agentúra SITA oslovila so žiadosťou o reakciu aj MPRV SR.