Komisia hodnotila takmer 130 slovenských výrobkov pre udelenie Značky kvality. Na výrobu potravín bolo potrebné použiť aspoň 75 percent slovenských surovín.
Komisiu tvoril zástupcovia Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR), Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR a Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra.
Najvyššie hodnotená je aj ručná výroba
Pri hodnotení posudzovali chuť, vôňu, zloženie, štruktúru, vzhľad, či označenie výrobkov. Výrobcovia predložili komisii aj výsledky laboratórnych testov, ktoré preukazujú bezpečnosť a kvalitu produktov.
Najvyššie hodnotené sú kvalitatívne vlastnosti potravinového výrobku ako napríklad ručne vyrobené alebo ak je výrobok 100 percentne slovenského pôvodu. Informoval o tom Odbor komunikácie MPRV SR v tlačovej správe.
Situácia na trhu s potravinami je zložitá, napriek tomu ich bude dosť, tvrdí minister Vlčan
„Teší nás vysoký záujem potravinárov o získanie Značky kvality pre svoje potravinové produkty. Vďaka tomuto označeniu spotrebitelia vedia, že ide o vysoko kvalitnú potravinu vyrobenú u nás doma na Slovensku. Navyše producent podlieha prísnej kontrole veterinárnej správy, čo zaručuje, že ide o bezpečný výrobný proces aj finálny produkt,“ uviedol minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuel Vlčan (nom. OĽaNO).
Výsledok oznámia v apríli
V prípade, že komisia identifikuje menej závažné nedostatky, výrobca dostane odporúčanie na ich odstránenie.
Závažným nedostatkom sa myslí napríklad zavádzajúca informácia o zložení, o pôvode surovín na výrobu produktu, či vysoký obsah umelých farbív a látok.
Výsledok hodnotenia uchádzačov o Značku kvality bude známy v apríli.