Tempo rastu cien potravín na Slovensku sa v tomto roku stabilizovalo, k čomu prispel pokles cien energií a poľnohospodárskych komodít na svetových trhoch.
Od apríla sú tak spotrebiteľské ceny potravín na Slovensku v priemere nezmenené.
Drahé maslo aj vajcia
Uvádza sa to v aktuálnej analýze cenového vývoja základných druhov potravín na Slovensku, ktorú vypracovalo ministerstvo financií pod vedením Ladislava Kamenického (Smer-SD).
„Medzinárodné porovnanie cien vo vertikále však naznačuje na Slovensku nezvyčajne vysokú cenu masla, vajec a syru Eidam,“ tvrdí rezort financií.
Potravinári žiadajú od Ficovej vlády systémovú podporu, od ministra Takáča očakávajú konkrétny plán
Svetový šok do cien agrokomodít a energií navýšil nielen náklady, ale aj ziskovosť najmä v poľnohospodárstve, pričom ziskovosť vo výrobe potravín a v maloobchode je taktiež nad úrovňami rokov 2018 a 2019.
„Vzhľadom na tieto zistenia odporúčame vykonať cenové kontroly u predávajúcich a výrobcov vybraných druhov potravín,“ uvádza sa v materiáli, o ktorom bude rokovať vláda.
Dostupnosť nie je ohrozená
Cieľom analýzy bolo zistiť existenciu mimoriadnej trhovej situácie s priamym vplyvom na ceny základných potravín na tuzemskom trhu ohrozujúcim ich cenovú stabilitu alebo dostupnosť.
Vzhľadom na daný cieľ analýza podľa ministerstva financií preukázala, že nie je ohrozená dostupnosť a spotreba základných potravín.
NKÚ identifikoval pri kontrole bezpečnosti potravín kritické zóny, dôvodom môže byť 28-krát novelizovaný zákon o potravinách
Ministerstvo financií upozorňuje na to, že základným nástrojom zákona o cenách pri dočasnej nerovnováhe trhu a absencii rozvinutého konkurenčného prostredia, ktorý umožňuje predchádzať špekulatívnemu konaniu a zneužívaniu mimozákonných postupov podnikateľských subjektov, je cenová kontrola.
Ďalšími z nástrojov sú cenová evidencia a cenové informácie a údaje, ktoré si cenové orgány môžu od fyzických a právnických osôb vyžiadať pre potreby vyhodnocovania vývoja cien, regulácie cien, cenovej kontroly a pre konanie o porušení zákona o cenách.
Cenová kontrola
Rezort financií preto navrhuje realizovať päť opatrení, ktoré by mohli prispieť k riešeniu situácie v oblasti cien potravín.
Prvým je vykonanie cenovej kontroly u predávajúcich vybraných druhov potravín v maloobchode. Takúto kontrolu má vykonať Slovenská obchodná inšpekcia.
V produkcii kaprov Slovensko za okolitými krajinami zaostáva, najväčším čistým exportérom v Európe sú Česi
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka si má na pravidelnej báze vyžadovať od vybraných subjektov potravinovej vertikály cenové informácie v rozsahu výkazu ziskov a strát, ako aj cenové informácie a cenovú evidenciu vybraných druhov potravín za účelom ich preskúmania.
Porovnanie cien na webe
Štvrtým opatrením je zriadenie webového sídla na porovnanie cien potravín predávajúcich v maloobchode.
„Na základe účasti na projekte je možné predajcami zdieľať na spoločnej platforme tieto ceny. Platforma by umožňovala zverejňovať, porovnávať a graficky zaznamenávať vývoj cien základných potravín u jednotlivých predajcov. Iniciatíva bude zameraná na slovenských spotrebiteľov, ktorí vďaka platforme budú môcť nájsť najlacnejšie produkty, cenovú históriu, zmeny cien, vytvorenie si nákupného zoznamu s najlacnejšími cenami a podobne,“ uviedlo ministerstvo financií.
Cieľom tohto opatrenia je dosiahnuť nižšie ceny pre slovenských spotrebiteľov prostredníctvom partnerstva medzi štátom a predajcami pri zachovaní trhového princípu.
Posilnenie cenových orgánov
Piatym opatrením je zváženie potreby posilnenia cenových orgánov po personálnej, informačno-technologickej a organizačnej stránke.
„Na základe Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027 je potrebné posilnenie cenových orgánov. Vývoj cien má významný vplyv na vývoj životnej úrovne a sociálny i ekonomický rozvoj,“ uvádza sa v materiáli.