Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava opäť vykonával kontroly nebalenej zmrzliny počas letnej sezóny 2019. Okrem piatich blokových pokút začal v rámci Bratislavského kraja aj tri správne konania vo veci uloženia pokuty pre prevádzkovanie bez súhlasu rozhodnutia orgánu verejného zdravotníctva.
Informovala o tom v piatok hovorkyňa regionálneho úradu Katarína Nosálová v tlačovej správe. Jeho pracovníci vykonali 91 kontrol v 80 prevádzkarňach s výrobou či predajom nebalenej zmrzliny.
Na analýzu odobrali desiatky vzoriek
„Kontroly boli zamerané na dodržiavanie hygienických požiadaviek pri výrobe, manipulácii a predaji nebalenej zmrzliny a požiadaviek na jej označovanie, pričom boli kontroly spojené aj s odberom vzoriek, ktorý bol zameraný na mikrobiologické a chemické vyšetrenie zmrzliny,“ uviedla Nosálová.
Potravinoví inšpektori kontrolovali sudové vína na Slovensku, odhalili nedostatky v čírosti
Spresnila, že zo 167 odobratých vzoriek na mikrobiologickom vyšetrení nevyhovelo 14. Na chemickú analýzu odobrali 29 vzoriek a v ani jednej z nich sa nevyskytli nepovolené azofarbivá.
Overenie doby predaja zmrzliny
Medzi najčastejšie zistené nedostatky však patrili nevyhovujúca úroveň podávania zmrzlín v prevádzke, nemožné overenie doby predaja zmrzliny, či už spomínané nevyhovujúce výsledky vzoriek a prevádzkovanie bez súhlasného rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava
Ako ďalej uviedla Nosálová, v roku 2019 bola úroveň výroby a predaja zmrzliny opäť vyššia. „V čase kontrol bola prevádzková hygiena na požadovanej úrovni. Alergény obsiahnuté v zmrzlinách boli označené na viditeľnom mieste. Predaj zmrzliny bol vykonávaný väčšinou sezónnymi pracovníkmi. Zdravotná i odborná spôsobilosť u prítomných pracovníkov bola preukázaná. Prevádzková i osobná hygiena bola na požadovanej úrovni. Opätovne sme zaznamenali mierny nárast novozriadených prevádzok,“ dodala na záver.