DPH na bezlepkové potraviny by sa mohla znížiť. Poslanci z klubu Progresívne Slovensko Oskar Dvořák a Veronika Veslárová spolu s nezaradenou poslankyňou Martinou Bajo Holečkovou predložili na rokovanie parlamentu novelu zákona o dani z pridanej hodnoty s cieľom znížiť daňovú záťaž na bezlepkové potraviny a suroviny. Podľa návrhu by sa na vybrané potraviny vhodné pre celiatikov mala uplatňovať znížená sadzba DPH na úrovni 5 %. Zámerom poslancov je uľahčiť prístup pacientom s celiakiou k cenovo dostupnejším bezlepkovým potravinám spôsobom pre ich špecifické potreby.
Príspevky pre celiatikov zostanú zachované. Minister Tomáš podľahol verejnému tlaku, ale Holečková žiada viac
„Cena týchto potravín a surovín je totiž na úrovni dvojnásobku až trojnásobku v porovnaní s cenou bežnej múky či pečiva,“ uvádza dôvodová správa.
Ako upresňujú predkladatelia, štát uhrádza celiatikom na lekársky predpis viac bezlepkových surovín, ale na úkor množstva bezlepkových hotových potravín. Znížená DPH by sa preto mala dotýkať položiek ako chlieb, sladké pečivo, koláče, sušienky a ďalšie pekárske výrobky, ako aj múky z obilnín iných ako pšenica alebo zo súraže, a produktov definovaných ako bezlepkové. Novela neočakáva zásadné finančné dopady na rozpočet verejnej správy a predpokladá pozitívne sociálne vplyvy, zlepšujúc zdravotné podmienky pre osoby s celiakiou.