BRATISLAVA 17. mája (WBN/PR) – Šumivé vína si väčšina z nás dopraje pri slávnostných príležitostiach, alebo ak chceme podčiarknuť romantickosť chvíle. Sekty sa nenadarmo považujú za nápoje s afrodiziakálnou silou. Vraj podporujú chuť na milovanie, zvyšujú sexuálnu aktivitu… No a obdobie sektov práve prichádza. Jarné a letné dni, plné slnka, pozitívnej nálady a energie, sú ako stvorené na posedenie s priateľmi. Party v kruhu blízkych, romantický večer vo dvojici, alebo veľkolepejšia oslava… Sekt nikdy nesklame. V teplých dňoch je najlepší vychladený. Aj tu však platí – všetko s mierou.
„Správne otvoriť sekt je tiež umenie, malo by byť sprevádzané iba jemným decentným zasyčaním. Žiadne veľkolepé výbuchy“, hovorí hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E. Ingrid Vajcziková. Ona sama je umelkyňou najvyššieho rangu v tejto oblasti. Vie fľašu sektu otvoriť aj šabľou, čo sa nazýva sabráž. Z ľudí zo slovenského showbiznisu sa naozaj mnohí priznali k tomu, že obľubujú kvalitné sekty. Patria k nim aj manželia Petra Bernasovská a Ľudovít Jakubove. „Mám veľmi rada šumivé víno, ale väčšinou počkám na manžela aby mi ho otvoril“, uviedla v jednom z rozhovorov Petra Bernasovská, ktorej vzťah so známym moderátorom je možno tiež dôkazom toho, že občasné pitie sektov môže podporovať lásku.
Na trojdňovom gastronomickom sviatku Gurmán fest, ktorý bude od 15. do 17. júna v bratislavskej Medickej záhrade, sa návštevníci naučia nielen to, ako správne otvárať, servírovať a skladovať sekty tak, aby si skutočne zachovali svoju kvalitu. Dozvedia sa tiež, ktoré jedlá sú k šumivým vínam najvhodnejšie, ale i to, ako z nich pripravovať chutné letné miešané nápoje. Po celodennej horúčave môžu byť vítaným osviežením a príjemnou bodkou za náročným dňom. A dobrú správu máme aj pre tých z vás, ktorí by ste si aj dali dobrý sekt, avšak – nemôžete alebo nechcete piť alkohol. Na náš trh prišla novinka – Nealkoholický Hubert, z ktorého si takisto môžete pripraviť lahodný drink.
Šumivé vína majú naozaj stáročnú tradíciu, najskôr ich vyrábali Francúzi. Hneď po nich však Bratislavčania. Dvaja prešporskí mešťania Johann Fischer a Michael Schönbauer založili v roku 1825 v Bratislave továreň na výrobu sektu, kde ho pripravovali podľa originálneho francúzskeho receptu. Bratislava sa tak stala kolískou šumivého vína v Európe a prvým mestom mimo hraníc Francúzska, kde sa toto víno vyrábalo. Pokračovateľom tejto hrdej tradície výroby sektu je dodnes spoločnosť Hubert J.E., najvýznamnejší producent šumivých vín u nás. Vyrába ich niekoľko druhov, každé inou metódou. Sekty sú totiž jedinečné tým, že sa pripravujú druhotným kvasením z už hotových vín, čo je v podstate dvojnásobné zušľachťovanie hrozna. Metód je niekoľko – Tradičná, Transvázna, Charmatova, či Metóda Asti. Z každej vzíde iné víno, avšak vždy kvalitnej chuti.
Gurman Fest Bratislava je trojdňovým sviatkom jedla, ktorý má na Slovensku už dlhoročnú tradíciu a vybudoval si prestíž gastronomickej akcie sezóny . Pod šírim nebom v nádherných parkových priestoroch Medickej záhrady vás budú okúzľovať najlepší šéfkuchári a somelieri, producenti potravín a nápojov. Ochutnáte domáce aj exotické gastronomické špeciality od najzaujímavejších reštaurácií z gastronomického sprievodcu Gurmán na Slovensku. Zároveň sa môžete tešiť na bohatý sprievodný program v podobe degustácií, kuchárskych šou, workshopov a rôznych súťaží.