BRATISLAVA 1. februára (WEBNOVINY) – Vedeli ste, že nutričné vlastnosti banánov sa menia, keď dozrievajú? Všimli ste si, že čím viac sú zrelšie, tým sú sladšie? Určite áno. To sa deje preto, že z enzýmov obsiahnutých v banánoch sa postupne rozoberá škrob a mení sa na jednoduché cukry (disacharidy alebo monosacharidy, ktoré chutia sladko).
Keď banány zrejú, znamená to, že škrob sa už stáva jednoduchým cukrom a sú stráviteľnejšie. Hoci podľa výskumov sa množstvo vitamínov a minerálnych látok dozrievaním v banáne znižuje. Preto ich treba skladovať v chladničke.
Japonskí vedci objavili veľmi zaujímavý fakt o banánoch. Podľa nich, ako banán zreje, tak produkuje viac antioxidantov a ďalšie protirakovinové účinky. Ak je banán plne dozretý s tmavými škvrnami, na žltej koži vytvára látku zvanú TNF, čo je látka, ktorá môže bojovať proti abnormálnym bunkám. Výskum tiež ukazuje, že viac tmavé škvrny majú lepšie vlastnosti proti rakovine. Okrem toho, banán so žltou kožou a tmavými škvrnami je osem krát účinnejší pri zvyšovaní imunitného systému organizmu, ako zelená koža banánu.
Preto je najlepší čas na zjedenie banánov, keď sú plne dozreté. Ale ak trpíte cukrovkou 2. typu alebo chcete, aby sa zabránilo rýchlemu zvýšeniu hladiny cukru v krvi, skúste konzumovať banány s orechovým maslom, pretože tuk spomaľuje vstrebávanie cukru do krvného obehu. Alebo môžete konzumovať banány, kým sú ešte zelené, ako na obrázku banán číslo 3 alebo 4.