BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Ďatle sú dôležitou súčasťou obvyklej ázijskej stravy, aj keď sú konzumované po celom svete. Jedia sa hlavne sušené, ale aj v prípade, že ich zjete čerstvé, ich zdravotné výhody zostanú rovnaké.
Ďatle sú obľúbené jedlo medzi vegetariánmi vďaka svojim živinám. Obsahujú vitamín B6, selén, vlákninu, horčík, meď, draslík a mangán. Obsah selénu je účinný proti rakovine. Tento silný antioxidant môže zabrániť rozvoju rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a rôznych infekcií a tiež posilňuje imunitný systém. Nedostatok tejto živiny spôsobuje hormonálne zmeny, a to môže pôsobiť ako silný stimulant štítnej žľazy.
Obsahujú aj fosfor, čo je prvok, ktorý sa nazýva „mozog jedla“, čo je dôvod, prečo sú odporúčané pre ľudí zapojených do intelektuálnej práce. Môžu poskytnúť mozgu a svalom podstatnú energiu, ktorú obsahujú prírodné cukry, ako je fruktóza, sacharóza a glukóza, zatiaľ čo obsah chlóru tohto ovocia predchádza vzniku zubného kazu. Zrelé ďatle sú bohaté na niacín, vitamíny A, B1, B2 a C, sodík, horčík, vápnik a železo. Preto je to aj veľmi odporúčané ovocie pre ľudí, ktorí trpia anémiou.
Pravidelná konzumácia ďatlí môže zabrániť zápche kvôli ich vysokému obsahu vlákniny, ktoré môžu stimulovať trávenie. Majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v prípade artritídy, kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a Alzheimerovej choroby. Tehotné ženy by mali jesť ďatle každý deň, aby sa zabránilo rannej nevoľnosti a doplnilo telo základné živiny. Môžu tiež pomôcť proti anémii, impotencii a nespavosti.
Ako sme už spomenuli, ďatle sú bohaté na prírodný cukor, ktorý je dôvod, prečo sú skvelou alternatívou k rafinovanému cukru, a sú tiež ľahko stráviteľné a zároveň znížujú hlad. Dva alebo tri ďatle denne zastavia vaše čokoládové chute a budete mať jedinečnú sladkú chuť, ktorá nemôže byť poskytnutá umelými sladidlami.