Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

BRATISLAVA 5. decembra (WEBNOVINY) – Ďatle sú dôležitou súčasťou obvyklej ázijskej stravy, aj keď sú konzumované po celom svete. Jedia sa hlavne sušené, ale aj v prípade, že ich zjete čerstvé, ich zdravotné výhody zostanú rovnaké.

Prečo sú ďatle tak prospešné?

Ďatle sú obľúbené jedlo medzi vegetariánmi vďaka svojim živinám. Obsahujú vitamín B6, selén, vlákninu, horčík, meď, draslík a mangán. Obsah selénu je účinný proti rakovine. Tento silný antioxidant môže zabrániť rozvoju rakoviny, kardiovaskulárnych chorôb a rôznych infekcií a tiež posilňuje imunitný systém. Nedostatok tejto živiny spôsobuje hormonálne zmeny, a to môže pôsobiť ako silný stimulant štítnej žľazy.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Obsahujú aj fosfor, čo je prvok, ktorý sa nazýva „mozog jedla“, čo je dôvod, prečo sú odporúčané pre ľudí zapojených do intelektuálnej práce. Môžu poskytnúť mozgu a svalom podstatnú energiu, ktorú obsahujú prírodné cukry, ako je fruktóza, sacharóza a glukóza, zatiaľ čo obsah chlóru tohto ovocia predchádza vzniku zubného kazu. Zrelé ďatle sú bohaté na niacín, vitamíny A, B1, B2 a C, sodík, horčík, vápnik a železo. Preto je to aj veľmi odporúčané ovocie pre ľudí, ktorí trpia anémiou.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Pravidelná konzumácia ďatlí môže zabrániť zápche kvôli ich vysokému obsahu vlákniny, ktoré môžu stimulovať trávenie. Majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť v prípade artritídy, kardiovaskulárnych ochorení, mŕtvice a Alzheimerovej choroby. Tehotné ženy by mali jesť ďatle každý deň, aby sa zabránilo rannej nevoľnosti a doplnilo telo základné živiny. Môžu tiež pomôcť proti anémii, impotencii a nespavosti.

Vedeli ste, prečo je dobré konzumovať častejšie ďatle?
Foto: thinkstock.com

Ako sme už spomenuli, ďatle sú bohaté na prírodný cukor, ktorý je dôvod, prečo sú skvelou alternatívou k rafinovanému cukru, a sú tiež ľahko stráviteľné a zároveň znížujú hlad. Dva alebo tri ďatle denne zastavia vaše čokoládové chute a budete mať jedinečnú sladkú chuť, ktorá nemôže byť poskytnutá umelými sladidlami.

Zdieľať na Facebooku Zdieľať Odoslať na WhatsApp Odoslať
Firmy a inštitúcie WBN